Novus har på uppdrag av Bulletin genomfört en omfattande undersökning bland utrikesfödda. Av de utrikesfödda som bestämt sig för vilket parti de ska rösta på i valet stöder cirka 60 procent det rödgröna blocket, samtidigt som flertalet även stöder hårdare straff och en stramare flyktingpolitik.
Med mindre än en vecka kvar till valdagen går partierna nu in i slutspurten på sina valkampanjer. De dagliga mätningar som publiceras brukar inte redovisa utrikesfödda separat. Bulletin har därför beställt en opinionsundersökning av gruppen utrikesfödda. För frågor om valet har enbart de med svenskt medborgarskap, som alltså har rösträtt, utfrågats. Urvalet består av på 1 050 intervjuer och studien är utförd av undersökningsföretaget Novus. Frågor har ställts både om politiska åsikter och levnadsförhållanden, och de första resultaten presenteras i denna artikel. 973 av de tillfrågade har svenskt medborgarskap och i frågan om politiska åsikter är det alltså enbart de som tillfrågats.
Miljöpartiet med tredje högsta väljarstöd
Det parti som flest invandrare har en positiv syn på är Socialdemokraterna, som är det enda parti där fler har en positiv än en negativ syn. 50 procent av utrikes födda har en positiv syn på Socialdemokraterna jämfört med 28 procent som har en negativ syn. Starkt väljarstöd för Socialdemokraterna är särskilt tydligt bland utomeuropeiska invandrare och de som kom till Sverige som flyktingar.
Däremot har flertalet utrikes födda en negativ syn på Sverigedemokraterna, där 16 procent har en positiv syn och 73 procent en negativ syn.
Näst populärast är Moderaterna, som omkring 36 procent av utrikesfödda har en positiv syn på, jämfört med 48 procent som har en negativ syn.
Trots en allmänt positiv syn är väljarsympatier för Socialdemokraterna bland utrikesfödda inte markant högre än bland befolkningen över lag. Det är i stället Miljöpartiet samt Vänsterpartiet som sticker ut med ovanligt starkt stöd bland utrikesfödda jämfört med befolkningen i sin helhet.
Rödgrön blockmajoritet
I blockpolitiken är det den rödgröna sidan som har störst stöd av utrikesfödda.
Omkring 13 procent av undersökta utrikes födda uppger “vet ej” på frågan om vilket parti de kommer att rösta på.
34,7 procent väljer något av partierna i det blågula blocket, inklusive 9,2 procent som tänker rösta på SD. Sverigedemokraterna är dock starka bland vissa grupper utrikes födda, med 17 procents stöd bland dem som kom som arbetskraftsinvandrare.
Socialdemokraterna får 24,6 procent stöd, Miljöpartiet 11,7 procent och Vänsterpartiet 10 procent. Stödet för Centerpartiet är förhållandevis svagt, 4,1 procent uppger att de tänker rösta på det. Sammanlagt innebär det att det rödgröna blocket har ett tydligt övertag.
Vi kan i dagsläget inte veta hur de 13 procent som uppger att de inte vet vilket parti de ska rösta på kommer att rösta, eller om de röstar alls. Bland dem som valt ett parti innebär siffrorna att knappt sex av tio tänker rösta på ett parti i det rödgröna blocket och drygt fyra av tio på ett parti i högerblocket.
Det finns samtidigt tydligare skillnader mellan olika grupper utrikes födda. Stödet för Vänsterpartiet är stort bland utomeuropeiska invandrare, där hela 16 procent tänker rösta V.
Bland invandrare som arbetar i offentlig, ideell eller annan icke-privat sektor tänker 21 procent rösta på Miljöpartiet. Miljöpartiets utrikes födda sympatisörer har tillsammans med dem som tänker rösta på Moderaterna högst hushållsinkomst.
Moderaterna är populärast bland utrikesfödda som kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare, medan Miljöpartiet åtnjuter en positiv syn bland dem som kom som flyktingar.
Centerpartiet attraherar få invandrarväljare
Liberalerna och Kristdemokraterna sticker inte ut markant jämfört med andra mätningar. Däremot har Centerpartiet få utrikesfödda väljare i jämförelse med mätningar bland allmänheten, med 4,1 procent. Partiet är mest populärt bland dem som kom till Sverige som flyktingar.
Sakpolitik
Undersökningen har även ställt frågor om sakpolitik. En stor majoritet på 73 procent bland invandrarna anser att Sverige borde införa hårdare straff för brott, medan endast 19 procent är emot hårdare straff. Intressant nog är stödet för hårdare straff starkast bland flyktinginvandrare, där 82 procent stöder förslaget.
44 procent anser att det är ett bra eller mycket bra förslag att Sverige bör ta emot färre flyktingar, medan 30 procent anser att det är ett dåligt eller mycket dåligt förslag. Övriga svarar varken eller, eller att de inte vet.
Undersökningen har frågat vilket alternativ man föredrar: en stat med högre skatter och högre bidrag eller en stat med lägre skatter och lägre bidrag. Svaren är jämna, där 51 procent föredrar en mindre stat med minskat bidrag och 49 procent föredrar en stat med högre bidrag.
Stödet för högre bidrag är större bland utomeuropeiska invandrare, där 55 procent väljer detta alternativ. Stödet för en större stat med högre bidrag är starkare bland offentliganställda medan flertalet utrikes födda som arbetar i den privata sektorn tvärtom stöder en mindre stat med lägre skatter.
I kommande artiklar denna vecka kommer Bulletin att redovisa ytterligare resultat från denna mätning.
Läs även: Ahmed: Valet kan avgöras av folk som inte förstår svenska