Facebook noscript imageNy överklagan av Cementas förlängda kalkbrytningstillstånd
Ekonomi
Ny överklagan av Cementas förlängda kalkbrytningstillstånd
Foto: Naturskyddsföreningen
Foto: Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen lämnade i dag in en överklagan av Cementas förlängda kalkbrytningstillstånd till Högsta förvaltningsdomstolen. Miljöorganisationen anser att tillståndet utgör ett allvarligt hot mot naturen och grundvattnet på Gotland, samt innebär ett allvarligt avsteg från miljölagarna och grundlagen.

Regeringen gav i november Cementa ett villkorat och tidsbegränsat tillstånd för att få fortsätta bryta kalk vid Slitetäkten på Gotland till och med slutet på 2022. Det tyskägda företaget hade då tvingats avbryta sin verksamhet under tre veckor då ett tidigare brytningstillstånd löpt ut.

För att kunna meddela tillstånd genomförde regeringen en tillfällig lagändring, benämnd Lex Cementa, som skrevs in i ett eget kapitel i miljöbalken. Lagrådet sågade detta tillvägagångssätt.

– Lex Cementa står i konflikt med grundlagen på två sätt, dels eftersom lagändringen i praktiken bara gällde ett enda bolag, dels på grund av det sätt regeringen stressade igenom lagändringen på, enligt ett pressmeddelande från Naturskyddsföreningen.

– Naturskyddsföreningen vill nu en gång för alla lägga fast att det är grundläggande och oerhört viktigt att alla aktörer i samhället ska följa miljölagarna. Miljölagstiftningen finns för att skydda oss och vår miljö, rätten till luft och vatten, klimat och biologisk mångfald, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen.

Läs även: Lagrådet sågar regeringens Cementaförslag

Greenpeace överklagar inom kort

– Urbergsgruppen överklagade redan i december och Greenpeace kommer att göra det före den 17 februari när överklagandetiden löper ut, säger Markus Mattisson vid Greenpeace till Bulletin.

– Vi kommer att skjuta in oss på den överdrivna cementbristen [i överklagan]. När Urbergsgruppen överklagade berättade Cementas platschef i en radiointervju att de hade en teoretisk möjlighet att säkra tillgång från Estland och [finska ]Nordkalk, tillägger Mattisson.

Cementa får fortsätta att bryta kalk vid Slitefabrik under tiden som tillståndet prövas av Högsta förvaltningsdomstolen.

Läs även: Cementa får fortsätta bryta kalk när Greenpeace och Naturskyddsföreningen överklagar

– Det står klart att om vi inte har förutsättningar att bedriva verksamheten under det miljötillstånd regeringen meddelade i november [om Högsta förvaltningsdomstolen tar ställning för inhibition] så kommer det att bli utmanande att upprätthålla en leveranstrygghet för cement i Sverige, skriver Cementas chef för samhällskontakter och hållbarhet Karin Comstedt Webb till Bulletin.

Fabriken står för tre fjärdedelar av landets cementproduktion. Byggbranschen har varnat att ett produktionsstop skulle leda till omfattande varsel och en stor påverkan på både pågående och planerade projekt.

Cementa utvecklar en mängd olika åtgärder

Sedan Cementa fick beskedet om att Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, avvisat företagets täktansökan i början av juli har det utvecklat olika initiativ för att minska risken för ett tapp i cementförsörjningen i Sverige.

– Det handlar både om juridiska åtgärder såsom nya täktansökningar men även om praktiska åtgärder till exempel i form av extern försörjning av kalksten. Det arbetet pågår och kommer att fortsätta med oförminskad kraft, skriver Comstedt Webb.

– Verksamheten och i förlängningen en robust försörjningstrygghet för cement i Sverige är beroende av att långsiktiga miljötillstånd kommer på plats för täktverksamheten så snart som möjligt. Detta är också helt avgörande för den miljardsatsning för klimatomställning av Slitefabriken som tidigare aviserats, tillägger hon.

Läs även: Nya krav på Cementa i ny tillståndsansökan

Dorothée Enskog