Facebook noscript imageNy undersökning: Stort motstånd mot omfördelning av migranter mellan EU-länder
Nyheter
Ny undersökning: Stort motstånd mot omfördelning av migranter mellan EU-länder
Migranter vid polsk-belarusiska gränsen hösten 2021. Arkivbild. Foto: Polska gränspolisen
Migranter vid polsk-belarusiska gränsen hösten 2021. Arkivbild. Foto: Polska gränspolisen

En majoritet – 55 procent – av de tillfrågade svenskarna tror att migrationen hotar det svenska välfärdssystemet. Flertalet vill att invandringen av okvalificerad arbetskraft minskar. Motståndet är också stort mot att migranter ska omfördelas från andra EU-länder till Sverige. Det är några av slutsatserna från en opinionsundersökning omfattande tio länder om migration och EU.

Opinionsundersökningen, som genomförts i tio EU-länder, bland annat Sverige, (1 000 respondenter i varje land, totalt 10 000) gjordes under mitten av december.

I undersökningen framgår att Sverige (32 procent) tillhör de länder där stödet är lägst för att ta emot migranter som omfördelas från andra EU-länder. Mest positiva är man i Italien (50) och Spanien (53). Lägst är stödet i Ungern (19).

I Sverige säger 44 procent nej till att ta emot migranter från andra EU-länder och 22 procent svarar ”vet inte”.

I samtliga länder som ingick i undersökningen är stödet för att stärka gränsskyddet stort. Störst är det, förutom Ungern, i Polen (67 procent) – som under hösten utsattes för omfattande försök från grupper av migranter att med våld ta sig in över gränsen från Belarus.

I Sverige tycker 44 procent att EU:s yttre gränser behöver stärkas.

Det finns också ett stort stöd i de flesta länder för att EU ska hjälpa länder att finansiera byggandet av stängsel och murar vid EU:s yttre gränser. I Sverige är 47 procent positiva till att EU stöttar länder ekonomiskt. 25 procent är emot och 26 procent ”vet ej”.

56 procent av svenskarna vill att invandringen av outbildade migranter minskar. 26 procent tycker inte att den ska minska medan 15 svarar ”vet inte”. Stödet för en minskad invandring av outbildad, okvalificerad arbetskraft är genomgående stort i samtliga länder.

Undersökningen har gjorts av företaget Insa på uppdrag av den högernationalistiska EU-parlamentsgruppen Identitet och Demokrati (bland medlemspartierna finns bland annat Dansk Folkeparti, Sannfinländarna, Alternativ für Deutschland och Rassemblent National).

Pelle Zackrisson

fakta

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes mellan 6 och 13 december i Österrike, Flandern (flamländska delen av Belgien), Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Spanien och Ungern.

I Sverige gjordes mätningen mellan 14 och 16 december.

Mätningen gjordes som en webbpanel.

1 000 respondenter i varje land fick svara.