För att klara den gröna omställningen i Norrland behöver transmissionsnätet akut förstärkas. De nya kraftledningar och stationer som planeras kommer inte att kunna tas i bruk förrän 2028, om allt går enligt plan, säger Svenska kraftnät.
Det pågår för närvarande stora industriella satsningar i Norrland för att fasa ut fossila bränslen till förmån för el. Nu måste transmissionsnätet snabbt byggas ut och förstärkas för att projekten skall kunna förverkligas.
Hybrit, ett samarbete mellan LKAB, SSAB och Vattenfall, och H2 Green Steel siktar båda på att producera fossilfritt stål. Tillgången till förnyelsebar el är en stötesten för att uppnå H2 Green Steels mål: en produktionsstart 2025 och Hybrit ett år senare, 2026.
Men för att uppnå detta mål krävs enorma mängder el: 75 till 80 terawatt timmar årligen, enligt Svenska Kraftnät. Det motsvarar mer än hälften av dagens årliga elkonsumtion i Sverige som ligger på 134 terawatt timmar.
– Utbyggnadstakten av transmissionsnätet är avgörande [...] för att möta de stora effektbehov som finns längs med Norrlandskusten, säger energiminister Khashayar Farmanbar vid en pressträff.
8,4 miljarder kronor
De 8,4 miljarder kronor som regeringen nu skjuter till Svenska kraftnät för att bygga nya kraftledningar och kraftverksstationer i landets norra del kommer inte att räcka.
– Vi ser ytterligare behov, säger Svenska kraftnäts generaldirektör, Lotta Medelius-Bredhe redan idag.
De utökande anslagen som meddelades kommer att gå till tre nya systemförstärkande 400 kV-ledningar, tre befintliga 400 kV-stationer, samt nya 400 kV-anslutningsledningar mellan Svartbyn och Hertsön samt mellan Högnäs och Högnäs 2, skriver Svenska kraftnät.
Normalt är ledtiden från att man har identifierat ett behov till att ta en ny kraftledning i drift cirka 12–15 år. Nu siktar Svenska kraftnät på att halvera ledtiden.
Förstärkningarna i elnätet kommer att vara klara tidigast 2028 villkorat att samtliga berörda aktörer arbetar parallellt, understryker Medelius-Bredhe.
– Vi kommer att jobba parallellt med många olika myndigheter som Lantmäteriet, Länsstyrelser och kommuner. Många olika aktörer måste hjälpa till för att det skall vara möjligt, understryker Medelius-Bredhe.
Läs även: Satsning på grönt stål i Norrland i fara – H2 Green Steels planer orealistiska