Den nya rikspolischefen Petra Lundh ska fortsätta med den stora brottsbalksutredningen, samtidigt som hon leder polisen. – Det är utgångspunkten, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
I brottsbalksutredningen ska en stor översyn av dagens straffskalor göras. Utredningen ska vara klar sommaren 2025.
– Att höga chefer i rättsväsendet också kan ha utredningsuppdrag är inte nytt. Det är så vårt utredningsväsende fungerar, säger han.
Strömmer pekar på att en stor del av det praktiska utredningsarbetet utförs av utredningens sekretariat, och att hans bedömning är att ”det låter sig förenas på ett bra sätt”.
Regeringen ska i närtid också utse en biträdande rikspolischef. En sådan tjänst finns inte i dag.
– Det är en person som ska ha en gedigen erfarenhet av polisen, säger Strömmer.
Petra Lundh är jurist och har tidigare varit både hovrättspresident, riksåklagare och lagman vid Södertörns tingsrätt.
I en intervju 2014 med Advokatsamfundet i samband med att hon utsågs till månadens ”Hilda” uppgav Petra Lundh – som vid tillfället var lagman på Södertörns tingsrätt – lyft vikten av mångfald inom organisationer. Och att ”mångfaldsfrågor är något som jag tror att man ständigt måste arbeta med”.
I intervjun citerade Petra Lundh Södertörns tingsrätts mångfaldsplan:
”Vid rekrytering, befordran och chefstillsättningar ska det särskilt beaktas hur man kan nå ut till underrepresenterade grupper och hur man kan öka intresset inom dessa grupper att söka anställning på domstolen. Språk och kunskap om andra kulturer ska vid sidan av andra meriter vara meriterande.”
”Vi har som sagts medvetet valt att rekrytera med mångfald i ett bredare perspektiv för att i första hand öka kvaliteten i vår verksamhet och det har varit framgångsrikt. Vi får helt andra möjligheter med mångfald och det berikar verksamheten i allt vi gör. [..]”, uppgav Petra Lundh.