Under torsdagen skickades delbetänkandet gällande en ny ordning för asylsökandes boende ut på remiss. Maria Malmer Stenergard, migrationsminister, menar att förändringen syftar till att göra asylprocessen såväl snabbare som mer effektiv. Bland annat vill man att asylsökanden enligt lag ska delta i en samhällsintroduktion och att krav om registrering av bostadsadress ska efterföljas – annars riskerar man att få ärendet avskrivet.
Delbetänkandet för en ny ordning för asylsökandes boende har skickats ut på remiss. Utredningen, som bland annat föreslår att alla asylsökande, med undantag för ensamkommande barn, ska bo på statliga boenden samt delta i samhällsintroduktion under asylprocessen, är ett steg i rätt riktning menar migrationsminister Maria Malmer Stenergard.
– Förslagen som nu går ut på remiss syftar till att göra asylprocessen snabbare och mer effektiv. Det handlar bland annat om hur hela asylprocessen ska förläggas till asylboenden. Förslagen analyseras just nu noggrant och jag ser fram emot att ta del av remissinstansernas synpunkter, säger Malmer Stenergard i ett pressmeddelande från justitiedepartementet.
Krav för ersättning
Att som asylsökande bo på ett asylboende är ett av kraven för att erhålla dagersättning, särskilt bidrag samt villkoret för undantag från kravet på arbetstillstånd. Man vill även se att skötsamhet på asylboenden ska införas som villkor för att erhålla ersättningen.
Samtidigt föreslår utredningen att personer som inte bor på asylboenden ska informera Migrationsverket om sin bostadsadress. Asylsökande som väljer att inte underrätta myndigheten om bostadsadress kan få sin asylansökan återkallad, varpå ärendet anses avskrivet.
– Detta är ett välkommet steg i rätt riktning men mer behövs. I framtiden ska hela handläggningstiden spenderas på särskilt anläggningsboende, vilket kommer att försvåra svartarbete, att sökande avviker och förenkla återvändandet, säger Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Samhällsintroduktion
Förslaget vill även göra asylsökande skyldiga, enligt lag, att delta i en samhällsintroduktion. Genomförd introduktion öppnar för villkoret för undantag från kravet på arbetstillstånd.
– Det här är ett viktigt första steg för att få bättre ordning på asylmottagandet. Vi kommer att återkomma med tilläggsdirektiv till utredningen för att förbättra mottagandet ytterligare, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard.
Man föreslår att ändringarna för asylsökandes boende ska träda i kraft den 1 april 2024.
Läs även: Paret hade änglavakt: Bombade på ”rätt” adress men i ”fel” stad