Facebook noscript imageNya Slöseriombudsmannen: Som att värvas av Real Madrid
Nyheter
Nya Slöseriombudsmannen: Som att värvas av Real Madrid
Philip Syrén blir ny slöseriombudsman. Foto: Skattebetalarnas förening
Philip Syrén blir ny slöseriombudsman. Foto: Skattebetalarnas förening

Philip Syrén tar över rollen som ny slöseriombudsman. Han hoppas på att kunna synas mer bland yngre genom att öka sin närvaro på Tiktok, Youtube och Instagram.

Skattebetalarnas förening är en ideell förening som arbetar med att uppmärksamma skatteslöseri och att opinionsbilda för lägre skatter. Slöseriombudsmannen är en funktion som Skattebetalarnas förening utser och som har till uppgift att granska missbruk av skattemedel. Nu tar opinionsbildaren Philip Syrén över rollen.

– Det är lite nördarnas variant av att bli värvad av Real Madrid, det här är något man drömt om liksom. Slöseriombudsman är ett hedersuppdrag, det är det verkligen, säger Philip Syrén till Bulletin.

Större fokus på rörlig bild

Uppdraget som slöseriombudsman har innehafts av flera prominenta politiker och opinionsbildare som exempelvis Johan Ingerö (KD), Rebecca Weidmo Uvell (M) och Josefin Utas (MED). Philip Syrén säger att alla slöseriombudsmän satt sin egen prägel på uppdraget, något han också hoppas kunna göra.

– Min prägel blir mer rörlig bild, så mer video. Men också att använda satir och humor som ett verktyg för att nå ut, säger Philip Syrén.

För många är Philip Syrén kanske mest känd för sitt satirkonto Kränkvärt på sociala medier. Enligt Syrén kommer hans befintliga konton vara till gagn i uppdraget som slöseriombudsman.

Tiktok, Youtube och Instagram är de plattformarna som Philip Syrén framför allt ska lägga fokus på. Han säger att Slöseriombudsmannen kommer att vara aktiv och synlig på alla sociala medier men att han väljer att lägga extra fokus på framför allt videoplattformar.

– Jag tror jag kan tillgodose efterfrågan som finns hos befintliga medlemmar som är lite äldre, men också bryta ny mark och nå lite yngre.

Lägger pengar på ädla syften

Almedalsveckan är något som den nya Slöseriombudsmannen ser fram emot. Han berättar att han planerar att leva på skattepengar i en vecka, något han inte tror kommer bli särskilt svårt.

– Det fina med Slöso är att medborgarna kan vända sig till mig med klagomål om hur skattepengarna används och sen kan jag följa upp det. Så jag är positivt negativ till att det kommer vara mycket skatteslöseri under året.

Tidigare har Syrén inte jobbat för Skattebetalarnas förening, men han har stöttat organisationen genom att vara medlem. Exakt hur länge han kommer sitta på uppdraget får framtiden avgöra, men inte mer än två år enligt honom själv.

– Jag skänker pengar till tre saker. Orangutanger, Hundstallet och Skattebetalarnas förening. Så det är mina ädlaste syften.

Anton Storm

Anton Storm. Reporter