Den så kallade ”Nytorgsmannen” Andreas Holm, 36, som dömts för en mängd våldtäkter, frigavs nyligen villkorligt med flera frihetsbegränsningar. Dessutom har Kriminalvården beslutat att mannen inte får vistas i stadsdelen Södermalm i Stockholm, rapporterar Mitti.
Andreas Holm dömdes i februari 2022 av Svea hovrätt. Där fastslogs tingsrättens tidigare dom till fem års fängelse för bland annat sju våldtäkter, åtta sexuella övergrepp och sex fall av sexuella ofredanden. Många av brotten begicks i mannens hem vid Nytorget på Södermalm i Stockholm, och vid flera tillfällen filmade han övergrepp på till synes sovande eller medvetslösa kvinnor
Trots att 36-åringen misskött sig under fängelsetiden och att återfallsrisken bedöms som hög, frigavs han villkorligt i mars efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff.
– Kriminalvården kan i vissa fall besluta om att skjuta upp den villkorliga frigivningen – men risken för återfall i allvarlig brottslighet är inte en faktor som får vägas in, förklarade då Lisa Gezelius, enhetschef inom Kriminalvården, beslutet om frigivningen för TT.
Holm, som nu uppges vara bosatt i Skåne, ska bära elektronisk fotboja fram till september och får inte vistas ute på kvällar och nätter. Kriminalvårdens beslut att han inte heller får vistas på Södermalm beror på att brottsligheten var koncentrerad dit och att många av brottsoffren har anknytning till stadsdelen.
Lagen om preventiva vistelseförbud infördes den 1 februari i år.
fakta
Fakta: Preventiva vistelseförbud
Lagen innebär att en person kan förbjudas att inom ett avgränsat område vistas på allmän plats, på skolgårdar eller motsvarande områden utomhus vid förskolor och fritidshem (vistelseförbud), om han eller hon medvetet främjar att en grupp personer utövar brottslighet där och det finns risk för att skjutvapen eller sprängämnen används. Även personer som främjar brottslighet som på något annat sätt är ägnad att allvarligt skada tryggheten hos allmänheten ska kunna meddelas vistelseförbud. Den som bryter mot ett vistelseförbud ska kunna dömas till fängelse i högst ett år. Om brottet är ringa, ska utdömas böter.
De nya reglerna trädde i kraft den 1 februari 2024.
Källa: Regeringskansliet