Facebook noscript imageÖB om piloternas avhopp: ”Jag hade önskat att vi var på den frågan tidigare”
TV & Pod
ÖB om piloternas avhopp: ”Jag hade önskat att vi var på den frågan tidigare”

Sedan hösten 2022 har drygt 50 stridspiloter lämnat Försvarsmakten. Nu medger överbefälhavaren, ÖB, Micael Bydén att Försvarsmakten stått handfallna, speciellt i frågan om piloterna.
– Jag hade önskat att vi var på den frågan tidigare, där hade vi kunnat vara snabbare, säger Micael Bydén, överbefälhavare, till Bulletin-TV.

Under vintern 2021/2022 tog 35 stridspiloter tjänstledigt och senare under hösten lämnade drygt 30 av dem Försvarsmakten efter missnöje med löner, pensioner och arbetsvillkor. I januari 2023 lämnade ytterligare 20 piloter sina tjänster.

– Som många andra bland flygförarna har vi tappat förtroendet för den högre ledningen, och då pratar vi flygvapenchef med mera, på den nivån, sade en anonym pilot till TV4 Nyheterna i januari 2023.

Medger fel

Under militärövningen Aurora 23 i Stockholms skärgård medger ÖB, Micael Bydén, att Försvarsmakten hanterat situationen med piloterna fel.

– Jag hade önskat att vi var på den frågan tidigare, där hade vi kunnat vara snabbare och ha den dialog som vi ska ha. Vi har vidtagit åtgärder, vi har höjt löner i några av kategorierna, vi har varit på pensionsfrågan och just nu är vi inne i en analyssituation där vi kommer att se vad vi behöver göra ytterligare, säger Micael Bydén, överbefälhavare till Bulletin-TV.

Däremot menar Bydén att det är en öppen arbetsmarknad och att människor byter karriärer inte är ett hinder för det svenska försvaret.

– Om man vill ha högre lön, då är det inte konstigt att man söker sig till högavlönade yrkeskategorier. Men när jag då sagt att det är oerhört viktigt för mig att vi betalar alla kategorier hos oss skäliga löner, säger han.

Läs även: Intervju: Försvarsministern och ÖB om det ryska hotet mot Sverige

Tomas Hedlund