Facebook noscript imageOenighet om USA:s skuldtak kan orsaka världsomfattande finanskris
Utrikes
Oenighet om USA:s skuldtak kan orsaka världsomfattande finanskris
Vita huset i USA. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Vita huset i USA. Foto: Jonas Ekströmer/TT

För närvarande pågår förhandlingar mellan det republikanska och det demokratiska partiet om USA:s skuldtak. Demokraterna vill höja skuldtaket och republikanerna vill se sänkta utgifter för den amerikanska staten. Om parterna inte kommer överens kan en omfattande finanskris vara att vänta.

Förhandlingarna om USA:s skuldtak mellan republikanerna och demokraterna fortsätter. Om parterna inte är överens inom den närmsta veckan kan det få omfattande konsekvenser för världsekonomin.

– Vi är inte där än, sade den republikanske frontmannen Kevin McCarthy under tisdagen, enligt TT.

McCarthy vill inte godkänna en höjning av skuldtaket, utan republikanerna vill se nedskärningar i den amerikanska statens utgifter. Om partierna inte når en överenskommelse före den 1 juni kommer den amerikanska staten att ställa in sina utbetalningar.

Det menar expert kan utlösa en ny finanskris.

Partierna är i grunden oense om hur man ska bemöta budgetunderskottet. McCarthy som spelar en viktig roll i beslutet som representanthusets talman, säger att han tror att man kan nå en lösning före slutet av månaden:

– Jag tror att vi fortfarande kan nå fram, och nå fram före 1 juni.

Tvist om skattehöjningar

Den amerikanske presidenten Joe Biden har inte velat sänka utgiftsnivåerna, utan istället öka skatterna, något som republikanerna totalt motsatt sig.

Republikanerna har en knapp majoritet i det amerikanska representanthuset, och partiet vädjar om att hålla ihop för att kunna nå bästa möjliga uppgörelse för de konservativa.

Demokraterna uppmuntrar Biden att motstå en kompromisslösning och istället använda sig av sitt veto som president och på så sätt höja skuldtaket.

Ett sådant veto har aldrig prövats juridiskt tidigare och därför har Biden istället varit öppen för dialog.

Ekonomiexperter såväl som investerare runt om i världen följer spänt turbulensen i Washington. Beroende på hur förhandlingarna går, kan möjligen en omfattande finanskris vara att vänta.

– Vi får hoppas att de som är inblandade i de här diskussionerna inser att insatserna är väldigt höga och att man helt enkelt måste komma fram till en lösning, sade Sveriges riksbankschef Erik Thedéen till TT.

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.