En rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, visar att personer med könsdysfori upplever brister i bemötandet inom vården. Därför ger regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att rikta särskilda informationsinsatser till vårdpersonal som i sitt arbete möter personer med könsdysfori i syfte att säkerställa en jämlik vård för alla.
Förra året släppte Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, en rapport Jag är inte ensam, det finns andra som jag, som beskrev hur många unga hbtqi-personer upplever personalens bemötande inom vården.
I rapporten framkommer det att personer med könsdysfori upplevt brister i bemötandet när de sökt vård. I vissa fall har bemötandet varit så undermåligt att den vårdsökande valt att avsluta kontakten.
I ett led att förbättra bemötandet ska Socialstyrelsen på uppdrag av regeringen rikta information om tillståndet till bland annat personal inom primärvården, psykiatrin och elevhälsan.
– Hälso- och sjukvården i sig får aldrig vara ett hinder för att någon söker hjälp. Därför är det viktigt att vårdpersonalen bemöter personer med könsdysfori på ett respektfullt och öppet sätt, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i ett pressmeddelande.
Socialtstyrelsen får också i uppdrag att utveckla uppföljningen av transvården och kartlägga förskrivningen av pubertetshämmande och könskonträra läkemedel.
Läs även: Statsvetare om S framfart i frågor gällande lag och ordning