Facebook noscript imageÖkade könsskillnader i hur unga röstar
Politik
Ökade könsskillnader i hur unga röstar
Unga män drar mer åt höger, medan unga kvinnor drar mer åt vänster. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Unga män drar mer åt höger, medan unga kvinnor drar mer åt vänster. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Skillnaden i vilka partier unga män och unga kvinnor väljer att rösta på blir alltmer dramatisk. Enligt statistik från SVT/Verian drar allt fler killar åt höger medan tjejerna i högre utsträckning röstar vänster. – Det handlar om en könssegregerad arbetsmarknad till stor del, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson till Bulletin.

Skillnaderna i hur unga män och kvinnor röstar har länge kunnat påvisas. Under det gångna året 2023 ser de emellertid ut att ha ökat, enligt SVT/Verian.

– Vi har sett dessa mönster under hela året och det är tydligt att de förstärks snarare än försvagas just nu, säger Verians opinionsansvarige Per Söderpalm till SVT.

Bland män i åldrarna 18-29 är Sverigedemokraterna det största partiet med drygt 28 procent av stödet. Därefter hamnar Moderaterna med drygt 21 procent.

Vad gäller kvinnor i samma ålderskategori är det snarare Socialdemokraterna som toppar med 37 procent av stödet medan Vänsterpartiet landar på en andraplats med 17 procent.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att ökade skillnaderna är en trend som pågått sedan länge.

– Det var rekord i valet 2022 och de trender vi sett går tillbaka flera val i tiden. Så trenderna verkar fortsätta, det finns ingenting som verkar tyda på att röstgapet vad gäller röstning eller partipreferenser har minskat, säger han till Bulletin.

”Könssegregerad arbetsmarknad”

Per Söderpalm tror att skillnaderna könen emellan kan bero på vilka frågor som män respektive kvinnor värderar högst. För unga kvinnor står ämnen som sjukvård, skola och jämställdhet högt på agendan, medan unga män är mer intresserade av migration och lag och ordning.

Henrik Ekengren Oscarsson ger en ytterligare bakgrund.

– Det handlar om en könssegregerad arbetsmarknad till stor del. Sverige utmärker sig på många sätt i att män och kvinnor pysslar med olika saker, man är i väldigt olika branscher, säger han och tillägger:

– Tittar du på hur män och kvinnor utbildar sig, vilka branscher man arbetar i och vad man sysslar med så kan du förklara en hel del av den där skillnaden.

Ekengren Oscarsson säger att kvinnor i högre utsträckning går vidare med långa högskoleutbildningar inom vissa områden och vissa ämnen. Han jämför med sin egen disciplin statsvetenskap där en allt större majoritet av eleverna idag är kvinnor. Så var det inte när han började att undervisa.

– Vilka branscher man arbetar i och vad man har för utbildningar styr väldigt mycket vilka åsikter man har i sakfrågor. Hur grön man är, hur röd man är, hur pass tolerant man är i frågor som rör migration – de här tunga områdena som har varit högt på dagordningen under en lång tid.

I opinionsmätningarna från SVT/Verian minskar könsskillnaderna vad gäller partisympatier ju högre upp i åldrarna man kommer.

Läs även: Bulletin/Novus: SD-väljare mest Israelvänliga

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu