Aluminiumproducenten Kubal kommer knappast att påverkas av möjliga EU-sanktioner mot oligarken Oleg Deripaska: ”Det är bara han själv som drabbas, inte företagen”, säger Kubals driftchef Mats Andersson.
Kubikenborg Aluminium, mer känt som Kubal, är Sveriges enda producent av primäraluminium. Fabriken utanför Sundsvall har en indirekt koppling till den ryske oligarken Oleg Deripaska, som ryktas ha nära band till den ryske presidenten Vladimir Putin.
Kubal är ett helägt dotterbolag till det ryska företaget Rusal, som i sin tur ägs av den engelsk-ryska aluminiumkoncernen En+. Oleg Deripaska äger 45 procent av En+:s aktier.
Deripaska och hans företag hamnade på USA:s sanktionslista 2018. Oligarken minskade till följd av sanktionerna sitt ägande i En+ till en minoritetsandel. Därmed lyftes de amerikanska sanktionerna mot Deriparkas (tidigare) företag. De amerikanska sanktionerna som riktas mot honom personligen kvarstår.
– Vi hamnade i en liknande sits 2018, när Deripaska och hans företag lades till USA:s sanktionslista. Det dök upp en del problem då, främst med banker och en del leverantörer som inte ville samarbeta längre. Vi lyckades lösa dem, säger Kubals driftchef Mats Andersson till Bulletin.
Rykten om EU-sanktioner
I mars, hamnade Deripaska på Storbritanniens sanktionslista. Nu ryktas det att EU inom kort kommer att uppdatera sin motsvarande sanktionslista.
För närvarande har 877 personer och 62 enheter fått sina tillgångar frysta och belagts med inreseförbud av EU till följd av Rysslands invasion av Ukraina för sex veckor sedan. EU ser löpande över listan och uppdaterar den regelbundet. Deripaska förväntas komma med nästa gång.
– Deripaskas olika företag förväntas inte hamna under EU:s sanktioner, bara han själv. För Kubals dels arbetar vi på som på vanligt med samma åtaganden som tidigare. När kunder eller leverantörer ställer frågor till följd av kriget i Ukraina försöker vi svara på dem och lösa dem, säger Andersson.
Kubals ägare Rusal har anställda i 20 länder inklusive Ukraina. Rusals styrelseordförande Bernard Zonneveld reagerade i veckan med bestörtning på rapporterna från den ukrainska staden Bucha på företagets hemsida:
”Vi anser att detta brott bör utredas grundligt. Vi stöder en objektiv och opartisk utredning av detta brott och efterlyser stränga straff för förövarna. [...] Vi önskar alla ett snabbt slut på denna brodermordskonflikt som förstör liv, familjer och hela städer. Och vi vill att de ansvariga för sådana brott ska straffas på lämpligt sätt.”
Kubal har runt 450 anställda i Sundsvall. Fabriken är därmed stadens största privata arbetsgivare.
I Sverige ansvarar Utrikesdepartmentet för att sanktioner följs.
Bulletin har sökt Utrikesdepartmentet för en kommentar.