Under gårdagen signalerade Förenade Arabemiraten om produktionsökningar inom oljekartellen Opec, något som fick oljepriset att sjunka tvåsiffrigt.
- Vi föredrar produktionsökningar och kommer att uppmuntra Opec att överväga högre produktionsnivåer, uppgav Förenade Arabemiratens USA-ambassadör Yousef al-Otaiba till Financial Times. Ett utlåtande som fick det rekordhöga oljepriset att sluta rusa uppåt och istället vända nedåt i ett fall på 17 procent under onsdagen.
Landet tillbakavisade dock uttalandet bara några timmar senare då energiministern Suhail Al-Mazrouei med ett twitterinlägg klargjorde landets lojalitet med den utökade gruppen Opec+, där även Ryssland ingår. Gulfstaterna förblir engagerade i Opec:s befintliga produktionsavtal som fastställer hur mycket råolja som produceras av medlemmarna. Allt för att undvika priskrig och behålla kontrollen över marknaden. Det resulterade i att oljepriserna i början på torsdagen återigen steg med mer än tre procent.
– Att antyda att oljemarknaden är förvirrad skulle vara en underdrift, säger analytikern Stephen Innes, managing partner för SPI Asset Management.
USA:s president Joe Biden och andra ledare har lovat att försöka lätta på prispressen för hushållen. Tjänstemän från USA har fört samtal med flertalet oljeproducenter i syfte att öka utbudet.
Internationella energibyrån (IEA) gick nyligen med på att släppa ut 60 miljoner fat olja från strategiska nationella reserver, men det steget är inte tillräckligt för att svara på den senaste tidens prisuppgång.
Byrån sa på onsdagen att oljereserver kan utnyttjas ytterligare.
”Om det finns ett behov, om våra regeringar beslutar det, kan vi ta med mer olja till marknaderna, som en del av svaret”, säger IEA-chefen Faith Birol.