Det är oklart när personerna som evakuerades efter explosionen i Göteborg kan återvända hem – eller om lägenheterna ens kan räddas.
– Vi tror att det ska kunna ske. Men jag erkänner att det är en spekulation, säger Thomas Natanaelsson, restvärdesledare på Brandskyddsföreningen.
De tre värst drabbade uppgångarna bevakas nu av polis eller vakter dygnet runt.
– Boende i de andra uppgångarna kan återvända för att hämta tillhörigheter, men inte sova där, säger Thomas Fuxborg, talesperson för polisen i Göteborg, vid ett informationsmöte för de berörda.
Under onsdagen går polisens bombtekniker igenom fastigheten.
– För att se till att det inte finns något annat explosivt, säger Thomas Fuxborg.
– Fortfarande är huvudtesen att någon placerat ett föremål i fastigheten, tillägger han.
Platsen hemlig
Han vill inte säga exakt var explosionen skedde.
– Var är hemligt, så att bara vi och gärningsmannen känner till det, säger Thomas Fuxborg.
Polisen betecknar händelsen som grov allmänfarlig ödeläggelse. Ingen misstänkt har kunnat gripas.
Cirka 200 personer kom till informationsmötet för de drabbade vid lunchtid på onsdagen. Beskeden de fick var inte så uppmuntrande.
– Kanske kan ni få komma och hämta era bilar i garaget om ett par dagar, säger Thomas Natanaelsson, restvärdesledare på Brandskyddsföreningen, som representerar försäkringsbolagen.
Fastighetsbolaget Ernst Rosén äger det drabbade hyreshuset i stadsdelen Annedal i centrala Göteborg. Representanter för bolaget vill inte uttala sig i frågan om lägenheterna kommer att bli beboeliga igen.
– Vi tror att det ska kunna ske. Men jag erkänner att det är en spekulation, säger Thomas Natanaelsson.
Tryckvåg och rök
Branden har i stort sett varit begränsad till ett våningsplan och tre uppgångar. Röken och tryckvågen från explosionen bedöms ha vållat de största skadorna.
– Flera mellanväggar och dörrar, bland annat hissdörrar, är helt borta eller tillbucklade, säger Lars Magnusson, insatschef på räddningstjänsten.
När polisens bombgrupp kontrollerat huset går brottsplatstekniker och polishundar in i fastigheten.
En viktig del i arbetet är att gå igenom tänkbara motiv bakom sprängningen. I det sammanhanget undersöker man om det finns, eller har funnits, en hotbild mot boende i huset. Flera medier har rapporterat om att en polis som arbetat mot organiserad brottslighet och vittnat i flera rättegångar bor på adressen.
Ingen på intensivvård
16 personer fördes till sjukhus efter explosionen tidigt på tisdagsmorgonen. Fyra hade allvarliga skador.
På onsdagsförmiddagen var endast en av dessa, en äldre kvinna, kvar på intensivvård. Senare på onsdagen kunde även hon lämna intensivvården, enligt Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Fastighetsbolaget Ernst Rosén kan inte ensamma erbjuda ersättningsboende för alla i de 140 lägenheter som evakuerats.
– Vi behöver ett samarbete med Göteborgs stad och kollegor i branschen. Jag upplever en stor uppslutning kring det, säger Linda Pettersson, vd för Ernst Rosén.
Läs även: Fortfarande oklart vad som orsakade explosionen – utreder hot mot polis