
I Göteborg har en samling propalestinska demonstranter slagit läger i Vasaparken utanför universitetet i staden sedan månader tillbaka. Oppositionen har lämnat in ett yrkande om att avlägsna demonstranterna, men det rödgröna styret röstar nej. – Det räcker med Malmö i Sverige, säger Demokraternas partiledare Martin Wannholt till Bulletin.
Bakom yrkandet står Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och lokalpartiet Demokraterna. De skriver:
”Under det senaste kvartalet har demonstranter slagit läger och olovligt ianspråktagit Göteborgs Stads mark vid Göteborgs universitetsbyggnad i Vasaparken. Palestinska flaggor vajar tillsammans med plakat och banderoller som har budskap som kan uppfattas som hotfulla för judar och andra.”

Partierna påpekar att demonstranterna i enlighet med yttrandefriheten är fria att uttrycka sina åsikter, så länge deras yttranden inte utgör hatbrott. De tillägger emellertid att det måste ske enligt gällande lagar och regler.
”Demonstrationen vid Vasaparken saknar i dag tillstånd och vi uppmanar dem att söka ett sådant. Demonstranterna bör bli avvisade till en lämplig plats utifrån ansökan.”
Axel Darvik, kommunalråd för Liberalerna i Göteborg, ger en skriftlig kommentar till Bulletin:
”Vi har långtgående yttrandefrihet som vi måste försvara, men att olovligen ockupera kommunal mark handlar inte om yttrandefrihet. När det sker åverkan och nedsmutsning måste staden som ägare agera.”

Andra yrkandet
Demokraternas partiledare Martin Wannholt förklarar att det är andra gången man lägger ett sådant yrkande och att det tidigare har röstats ned.
– Vi la det i början av tältlägret också. Sedan har det bara blivit värre, säger Wannholt till Bulletin.
Även denna gång röstades yrkandet ned av den styrande majoriteten i staden, som består av S, MP och V. Enligt Wannholt lades det första yrkandet före sommaren. Sedan dess har lägret snarare expanderat, menar han.
– Det är olaglig verksamhet. Och alldeles oavsett vilket ädelt eller icke-ädelt syfte du har med dina demonstrations- och yttrandefrihetsrättigheter, så måste vi följa lagar. Och det gör de inte.
”Räcker med Malmö i Sverige”
Vidare menar Wannholt att många boende och besökare i innerstaden upplever tältlägret som obehagligt och otrevligt.
– Även om de nu har rättat till sina skyltar. Det står inte ”From the river, to the sea” och sådana saker längre, utan det står lite mer inlindade saker. Men det uppfattas ändå som hot och antisemitism och judehat. Det säger de ju att det inte är, men det uppfattas så.
– Det räcker med Malmö i Sverige. Vi är väldigt glada att vi har en massa härliga, arbetande judar i det göteborgska samhället som är med och utvecklar vår stad, fortsätter Wannholt.
”Inte en polisiär fråga i första hand”
Wannholt förklarar att det främst inte är en polisiär fråga utan att det är upp till kommunen att avgöra om man ska flytta på tältlägret. Detta eftersom det är kommunens mark som demonstranterna ockuperar.
– Då ber vi om hjälp av Kronofogden att vräka dem, det är så man gör. Det har vi gjort förut och vi har lyckats med det. Vi har haft andra tältläger i Göteborg, säger Wannholt.
Han säger att Kronofogden sedan kan ta hjälp av polisen att vräka tältarna om de bedömer att det skulle vara farligt för deras personal.
– Men det är inte en polisiär fråga i första hand. Polisen har andra betydligt viktigare saker i Göteborg och övriga landet att ta itu med än att springa efter tältläger och folk som går och kissar i våra parker.
S: Polisiärt ärende
Bulletin har varit i kontakt med Ruben Malmström, presschef för Socialdemokraterna i Göteborg, som säger att partiet ser det hela som ett polisiärt ärende.
Han låter meddela att det är ingen inom partiet som vill intervjuas om frågan nu men hänvisar till tidigare uttalanden från kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) i Göteborgs-Posten.
– Jag tror det är farligt om vi som kommunpolitiker utan sakkunskap ska lägga sig i Polismyndighetens arbete och detaljstyra vad polisen ska göra och inte göra. Om det här är en ordningsstörning så är det en polisiär bedömning, säger Attenius till tidningen.
Vidare menar han att det i grund och botten handlar om en grundlagsskyddad demonstrationsfrihet, trots att sammankomsten saknar tillstånd.
– Jag tycker man är inne på en farlig väg när man ger sig in som politiker och gör godtyckliga bedömningar, säger han.
Texten har uppdaterats.
Läs även: Palestinademonstranter åter i Lundagård