Oppositionen är kritisk till regeringens nya säkerhetszoner. Sannolikt finns en möjlighet att fördröja lagen i ett år – men varken S, C eller MP har bestämt sig än.
– Vi har inte tagit ställning till det. Det enda vi kan konstatera är att det här är en rättighetsgrundade lagstiftning som berör vår grundlag, säger Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för S.
Regeringen skickar nu lagförslaget om säkerhetszoner till lagrådet för granskning.
Säkerhetszoner är regeringens nya namn på det som tidigare kallats visitationszoner.
Redan den 20 februari är det tänkt att propositionen ska läggas på riksdagens bord, enligt den tidsplan regeringen presenterade i januari.
Då kan det finnas en möjlighet för oppositionen att tillfälligt stoppa lagen.
Kan yrka på vila
Minst tio ledamöter kan yrka på att ett lagförslag som berör individers fri- och rättigheter ska vila i tolv månader innan det träder i kraft.
Det krävs 5/6-delar av riksdagen för att rösta emot vila. Om regeringen och SD inte får ihop det tillsammans med andra partier går vilandeförslaget till konstitutionsutskottet, som avgör om vila är giltigt.
S kommer att bestämma sig medan lagförslaget nu bereds, enligt Shekarabi.
Centerpartiet ”stänger inga dörrar” men vill avvakta lagrådets yttrande.
– Vilandeförklaringen är ett av riksdagens absolut skarpaste verktyg och måste nyttjas med varsamhet, säger Malin Björk (C).
Inte heller Miljöpartiet kan i dag säga om man kommer att yrka på vila.
Visitationer i hela landet
Socialdemokraterna anser inte att säkerhetszonerna kommer att göra någon stor skillnad. Istället vill man att polisen ska ha möjlighet till förebyggande visitationer i gängmiljöer överallt.
Är S förslag mer långtgående än regeringens?
– Det är mer en generell regeländring som innebär att man i hela landet får tydligare och bättre visitationsmöjligheter, där vi kombinerar detta med en dokumentationsskyldighet med rätt till kvitto, säger Shekarabi.
S saknar stöd för sitt förslag – varken MP eller C ställer sig bakom.