Oron växer för ny fart i coronapandemin med mutationen som upptäcktes i Storbritannien. Nya nedstängningar och gränsåtgärder är på gång då EU-ländernas ledare samlas för ännu ett krismöte.
För nionde gången på mindre än ett år sitter statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor uppkopplade på ett webbtoppmöte under torsdagskvällen.
Återigen handlar det om att stämma av coronasituationen, nu i ett läge då oron växer på nytt. Visserligen har vaccinerandet kommit i gång. Men samtidigt sprids viruset fortfarande hastigt – mycket på grund av den mer snabbsmittande mutation som först upptäcktes i Storbritannien.
EU:s smittskyddsenhet ECDC vill att länderna förbereder sig på ”en snabb upptrappning av motåtgärderna under kommande veckor”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Orolig Merkel
I flera länder har nya samhällsrestriktioner redan införts. Nederländerna är på väg att inför sitt första nattliga utegångsförbud sedan andra världskriget. I Belgien överväger myndigheterna att helt sonika förbjuda icke nödvändiga utlandsresor inför kommande sportlov.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel är orolig.
– Virusmutationen är ett hot. Vi måste sakta ner spridandet av den här mutationen så mycket som möjligt. Vi kan inte vänta på att det här hotet slår till. Då blir det för sent för att undvika en tredje våg i pandemin, sade Merkel på en presskonferens i Berlin, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Vaccinpass
Inför toppmötet har EU-kommissionen manat medlemsländerna att göra fler virusanalyser för att kunna följa med i utvecklingen.
Ledarna väntas samtidigt diskutera förslaget om ett ”vaccinpass” för att underlätta resandet framöver, inte minst med sikte på sommarens turistsäsong.
Än så länge handlar det dock mest om att utarbeta hur ett gemensamt intyg skulle kunna se ut.
– Vi fick ett meddelande från kommissionen som sade att man behöver en gemensam EU-ansats i den här frågan för att man ska kunna få en certifiering som kan vara pålitlig, som folk har förtroende för och som också är kontrollerbar. Och det ska vi ordna med, lovade EU-minister Hans Dahlgren (S) på en pressträff tillsammans med Löfven.
Kräver test?
Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis, som ligger bakom vaccinpassidén, betonar samtidigt att det inte handlar om att stoppa ovaccinerade från att resa.
”Vårt mål är inte att dela upp européerna i två kategorier, de vaccinerade och de som inte är det. I stället vill vi skapa en ’snabbfil’ för personer med digitalt standardiserade certifikat”, skriver Mitsotakis i ett debattinlägg på nyhetssajten Euractiv.
I länder där många är skeptiska till att vaccinera sig är myndigheterna samtidigt oroliga för att ett vaccinpass ska uppfattas som ett vaccineringskrav.
Samtidigt är det fortsatt oklart hur mycket det går att smitta även om man har vaccinerats.
Sannolikt kommer flera länder även i fortsättningen att kräva att inresande har med sig ett nyligen genomfört coronatest som visar negativt.
Vaccinmål
När det gäller själva vaccineringen har EU-kommissionen uppmanat EU-länderna att vaccinera 80 procent av vårdpersonalen och befolkningen över 80 år fram till i mars. Därefter hoppas man att 70 procent av alla vuxna ska ha vaccinerats innan sommaren är över.
Vaccinet har beställts centralt vid EU-kommissionen och finns i rejäla doser – åtminstone på pappret. Här och var har en hel del gny hörts över att leveranserna än så länge har gått långsamt.
Ungern har till och med utfärdat egna nödtillstånd för användande av vaccinen från Astra Zeneca och ryska Sputnik – trots att EU-länderna lovat varandra att hålla ihop kring gemensamma tillstånd från Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).
Stefan Löfven anser ändå att EU-samarbetet om ett gemensamt vaccinupphandlande har varit rätt.
– Det är det här samarbetet som har möjliggjort att man mot alla odds faktiskt kan börja vaccinera människor nu och det tycker jag att man ska lägga på minnet, säger Löfven.
TEXT: Wiktor Nummelin/TT