Facebook noscript imageOS: Invigningschefen får sparken dagen innan starten – 23 år gammalt skämt fällde honom
Sport
OS: Invigningschefen får sparken dagen innan starten – 23 år gammalt skämt fällde honom
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT

Chefen för OS-invigningen, Kentaro Kobayashi, får sparken, bara en dag innan invigningen i Tokyo imorgon. Anledningen, ett 23 år gammalt skämt i en sketch.
– Det var från en tid då jag inte lyckades få skratt på det sätt jag ville, säger Kentaro Kobayashi.

1998 skämtade OS invigningschef, Kentaro Kobayashi, om Förintelsen i en sketch, det skulle han inte gjort. 23 år senare får han sparken, dagen innan invigningen. Skämtet beskrivs som olämpligt och förekommer i ett gammalt videoklipp där det skämtas om just Förintelsen. Nu agerar ledningen för de olympiska spelen.

– Det blev känt att under ett tidigare framträdande använde han ett språk som hånade en tragisk del av historien, säger OS-chefen Seiko Hashimoto.

Ber om ursäkt

Den sparkade OS-toppen är ångerfull efter att han fått lämna sin post som chef för OS-invigningen.

– Det var från en tid då jag inte lyckades få skratt på det sätt jag ville, och jag tror att jag försökte att få folks uppmärksamhet på ett fördomsfullt sätt, säger Kentaro Kobayashi.

En förbannelse över invigningen

Man kan tro att det ligger en förbannelse över invigningen, Kobayashi är inte den första som jobbar med invigningsceremonin som fått sparken innan den ens ägt rum.

Kompositören fick sparken när det framkom att han behandlade sina funktionshindrade klasskompisar illa, något han själv avslöjade i en intervju.

Redan i mars fick Hiroshi Sasaki, kreativ chef för invigningen, dra i silkessnöret efter att han föreslog att en kvinnlig komiker skulle uppträda som en gris.

Invigningsceremonin hålls imorgon fredag 23 juli klockan 13.00 svensk tid i Kanal 5 och på Discoveryplus.se.

Läs även: Sverige krossade USA i premiären
Läs även: VM-medaljören avstängd – missar OS

Tomas Hedlund

Journalist med huvudinrikting på sport- och nöjesnyheter. Startar dagen med att uppdatera Bulletins läsare om nattens nyheter. Tips mottages gärna! tomas(snabela)bulletin.nu

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!