Tisdag kväll hittades en man skottskadad i Österåker efter en skjutning som av flera medier rapporteras ha koppling till den blodiga Foxtrot-konflikten. Kommunens starka kvinna Michaela Fletcher (M) berättar att man till stor del har varit förskonade från det grova gängvåldet, men är rädd för att det kan komma att ändras.
– Det kanske för vår del, eller för många kommuner, bara är en tidsfråga med tanke på hur gängkriminaliteten sprider sig, säger hon till Bulletin.
Vid halv elva på tisdagskvällen blev en man i 60-årsåldern skjuten i Åkersberga i Österåkers kommun. Mannens skador bedöms enligt polisen som allvarliga, men inte livshotande.
Enligt uppgifter till bland annat SR Ekot och Aftonbladet ska skjutningen vara kopplad till den pågående Foxtrot-konflikten mellan Rawa Majid och Ismail Abdo.
Läs mer: Man i 60-årsåldern skjuten i Åkersberga – kopplas till våldsvågen
Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker, berättar för Bulletin om sina tankar kring händelsen.
– Det är fruktansvärt. Det är bedrövligt, säger hon om skjutningen.
Hon tillägger att det kanske bara är en tidsfråga för Österåker och flera andra kommuner innan de också drabbas av det brutala gängvåldet. Under tiden vidtar man flera åtgärder för att motverka en sådan utveckling i den egna kommunen.
– I första hand så är det ju ett polisiärt ärende, men vi gör vad vi kan i trygghetsfrågor.
Vad gör ni i de här frågorna?
– Vi arbetar aktivt med förebyggande arbete bland barn och unga och det som också är lag från första juli, säger Fletcher och fortsätter:
– Staten har lagt över ett ansvar på kommunerna och då gäller alltid finansieringsprincipen. När staten överrullar ansvar på kommuner så måste finansiering följa.
Vidare hänvisar Österåkers starka kvinna till polisens senaste trygghetsmätning som enligt henne visar att tryggheten – både faktisk och upplevd – ökar i kommunen för tredje året i rad.
– Det är klart att vi är stolta över det och glada för att det arbete som vi har gjort ändå visar på att tryggheten ökar. Men vi kommer inte att luta oss tillbaka för det, utan vi måste fortsätta att arbeta förebyggande i långt tidigare åldrar.
En tidigare dödsskjutning
Utöver tisdagens skjutning har Österåker på det stora hela varit förskonade från det brutala gängvåld som spridit sig och drabbat stora delar av landet.
– Vi har haft en dödsskjutning och det var i juni 2011, och det är ju rätt längesen. Då tror jag att man konstaterade att det var gäng i både Täby, Vallentuna och Österåker, säger kommunstyrelsens ordförande.
Efter det har man även haft en skadeskjutning 2017, berättar Fletcher.
– Sedan dess har vi varit förskonade.
Vad anser du om regeringens arbete i frågan?
– Jag tycker att Gunnar Strömmer gör ett fantastiskt arbete. För nu när kommunerna har det här förebyggande arbetet, så bjuder han också in till rundabordssamtal med ett antal kommuner för att få hjälp med att plocka fram den nationella strategin mot den grova kriminella verksamheten.
Kommunstyrelsens ordförande tillägger att man behöver vara ihållande och ihärdig med sekretessen mellan socialförvaltning, skola, polis och fritidsfältare för att hålla undan unga från gängkriminalitet.
– Sedan tycker jag att det är jättebra vad de har lagt in i budgetpropositionen att budget i kommunerna inte får vara ett hinder för att placera barn via LVU (Lag om vård av unga), utan då kompenserar de.
– Nu har det aldrig varit ett hinder för oss och mina order har sedan tre år tillbaka varit att budget inte får vara styrande för socialförvaltningen.
– Sedan vet vi väl att samhället inte alltid är den bästa föräldern, men det kan vara så att det behöver göras vissa placeringar för barnet/ungdomen eller för det umgänget de umgås med, avslutar Fletcher.
Läs även: Gunnar Strömmer om hur polisen ska bli mer effektiv