Facebook noscript imageÖstermalm: Satsning på egen SFI-lärare åt personal inom barn- och äldreomsorg
Nyheter
Östermalm: Satsning på egen SFI-lärare åt personal inom barn- och äldreomsorg
Djurgårdsbron som förenar Djurgården med Östermalm i Stockholm. I bakgrunden Strandvägen. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Stockholms stad.
Djurgårdsbron som förenar Djurgården med Östermalm i Stockholm. I bakgrunden Strandvägen. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Stockholms stad.

Nu ska personal inom äldreomsorg och förskola få möjlighet att bättra på sin svenska genom ökad undervisning i svenska för invandrare, SFI. Stadsdelsnämnden i Östermalm i Stockholm har anställt en egen SFI-lärare från augusti för att öka personalens språkkunskaper. Bulletin intervjuade Andrea Hedin, ordförande (M) i Östermalms stadsdelsnämnd.

Från juni och tre år framåt kommer Östermalm att ha en SFI-lärare som utbildar personalen, något Mitti var först att berätta.

Bulletin ringde upp moderaten Andrea Hedin, ordförande i den ansvariga stadsdelsnämnden som tagit beslutet.

Hur kommer det sig att det finns ett behov av en egen SFI-lärare?

– I den grönblå majoritetens budget i Stockholm så har det i flera år legat en satsning på att höja språkkompetensen bland personalen. Men det vi ser är att det har varit svårt för många att komma iväg på utbildning eftersom det varit tufft att till exempel få in vikarier. Därför startar vi ett pilotprojekt på Östermalm under tre år där vi tar in en egen SFI-lärare som kommer att dela sin tid mellan äldreomsorg och förskola.

Hur stort är behovet av en SFI-lärare?

– De allra flesta som jobbar inom både förskolan och äldreomsorgen pratar mycket bra svenska eller har det som modersmål. Men det finns främst två yrkeskategorier där en större andel är andraspråkstalare och det är barnskötare och vårdbiträden. Så det här riktar sig främst mot dem i de grupperna. Det går inte att säga en exakt procent eller exakt antal utan så länge det finns missförstånd som uppstår och några som behöver utveckla sitt språk så kommer vi att ha den här.

Innovativt arbetssätt

Hur resonerade ni när ni kom fram till den här lösningen?

– Det var att prova en ny modell – ett innovativt arbetssätt för att höja språkkompetensen hos personalen eftersom vi såg att de inte kom iväg på utbildning. Det jag hoppas på är att man kommer att kunna jobba mycket mer situationsanpassat. Det är en helt annan sak att sitta i skolbänken jämfört med att faktiskt ha en SFI-lärare på plats i vardagen som kan hjälpa till vid dokumentation eller när det uppstår missförstånd, till exempel.

Vad skulle tjänsten innefatta?

– SFI-läraren tillträder i augusti. Personen är anställd och kommer att vara 75 procent av sin tid i äldreomsorgen och 25 procent i förskolan och kommer att vara med till vardags. Det vi ser hos medarbetare är att till exempel uttalet kan vara svårt, alltså man kan orden men uttalet blir fel. Då kan en SFI-lärare vara där och rätta i efterhand och lyfta fram vad den personen har sett och hört.

Tryggare miljö

– Det här är en satsning för att säkerställa trygga barn och äldre samt att ha trygg personal och trygga anhöriga. Bristande kommunikation kan ju leda till missförstånd. Även att personalen inte kan använda sin kompetens fullt ut, så därför är det här viktigt.

– Jag hoppas att hela Sverige tar efter det här så småningom och att Östermalm kan bli vägledande, avslutar Hedin.

I en tidigare version uppgavs felaktigt att utbildningsinsatsen gällde under ett år.

Läs även: Tågvärd vittnar om eskalerande hot och våld: Vad som helst kan hända

Läs även: Tio åtalas i härva kring kulturinstitution – blåstes på 3,5 miljoner

Nyhetsredaktionen