Årets vargjakt blir större än vanligt. Många är dock missnöjda och menar att den borde ha varit ännu större, eftersom stammen växer kraftigt. Årets jakt är tilldelad men den nya regeringen är positiv till en mycket kraftigt minskad vargstam så antagligen blir nästa års jakt större än i år.
I årets vargjakt kommer det att beviljas tillstånd att skjuta 75 vargar, fördelade över fem län, vilket är ovanligt mycket. I förra varginventeringen uppskattades det att det fanns 460 vargar i Sverige.
Stort missnöje
Svenska Jägareförbundet är missnöjda och hade velat se minst 100 djur skjutna. De menar att första steget till en god förvaltning är att minska stammens storlek. Då måste man ha en tilldelning som med bestämdhet leder till det.
Jägarnas riksförbund är också missnöjda och menar att 75 vargar är höjning men att det inte ger någon större minskning.
Även LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, är missnöjda och menar att en för stor stam skapar en polarisering där vargen blir hatad av allt fler. De menar att inga regler eller lagar tvingar fram en så stor vargstam som i dag och att politikerna måste återta initiativet i frågan. Riksdagens beslut från 2013 är det som bör gälla.
Politisk vilja att minska stammen
Den nyligen tillträdde landsbygdsministern Peter Kullengren menar att riksdagen har haft ett tydligt mål om vargstammen och att det ska följas. Och att det kommer att innebära en kraftig minskning av vargstammen.
Före valet sa KD och SD att de vill minska vargstammen till 170 djur. Riksdagen har fattat beslut om en stam på 170 till 270 djur. Moderaterna har sagt att de ser 170 vargar som ett bra mål men att det också är ett första steg mot en mer omfattande minskning.
Fler vargar ger växande problem
När vargstammen växer ökar också antalet tamdjur som angrips av varg. 2020 angreps 550 tamdjur, alltså långt över ett djur om dagen. Mörkertalet är stort eftersom det finns en stor rädsla att angripas av djurrättsaktivister om man anmäler. LRF har lyft problemet liksom att det inte går att få personuppgifter sekretessbelagda om man anmäler rovdjursattacker.
Men själva attackerna är bara en del av problemet. Vargarna stressar och skrämmer djur så att de far illa. Palle Borgström, ordförande för LRF, har lyft fram problemet och kommenterat:
– En ensam vandringsvarg kan riva eller skrämma många djur. Att leva i eller nära ett revir med vargen ständigt närvarande ger en ständig oro och är en psykisk påfrestning.