Än så länge fungerar elbilen bäst i stan och att laddas hemma. Det krävs oftast att föraren är duktig på huvudräkning och har en stor portion tålamod om planen är att åka en längre sträcka med elbil. Följande ordstäv kan passa bra in: Ingen adel, kräftor eller elbil norr om Dalälven.
Auto Motor & Sport har gjort en underbar film för alla bilentusiaster där sju elbilar åker 75 mil en vanlig svensk vinterdag. Under färden rapporterar förarna ”live” om olika incidenter, till exempel stickkontakter som glappar eller som fastnar i bilen och inte går att dra ur.
Det första konstaterandet är att det kan bli mycket dyrt för en vanlig barnfamilj som till exempel skulle vilja åka upp till fjällen med sin elbil. Tänk er också vilka scener när familjen inte kan åka vidare på grund av att kontakthandsken sitter fast i bilens uttag på någon underbar industritomt utanför Ånge – och pappan har investerat hela familjens sparkapital i den gröna bilismen. Tre minuter i en tandläkarstol kan kännas långt men det kan även 30 minuter vid en elladdstolpe. Men då gäller det att tänka att det kostar bara två kronor att ladda hemma och glömma den där tiden i den kalla kupén på en grusplan utanför Ånge.
Resan med elbil kan kosta uppåt 20 kronor milen eftersom priserna varierar så pass mycket mellan laddningsstationer och mellan bilmärken, beroende på vilket elabonnemang bilen har.
– Det är som om varje bensinmack du stannar vid för att tanka din bil har olika bensinpriser, säger Alrik Söderlind, chefredaktör för Auto Motor & Sport, som själv körde 75 mil i en Renault Zoe. Priserna varierar fruktansvärt, från 3 kronor till 10 kronor kilowattimmen.
Slutsatsen är att det kan bli ganska förvirrande med olika priser vid olika laddstationer.
De sju bilarna startade från Solna och åkte Vättern runt med stopp vid Jönköping och Örebro för att testa energiförbrukning och laddning. Tesla förväntades komma först, den har snabbast laddkapacitet av samtliga bilar och den går längst på en laddning: 58 mil.
Följande bilar var med i testet: Tesla Model 3, Audi e-tron Sportback 55 quattro, Kia e-Niro, Porsche Taycan 4 S, Renault Zoe, Volvo XC40 och VW ID.3.
Bilarna skulle också hålla minst 21 grader i kupén. Alla skulle ha samma förutsättningar. Det var viktigt att ingen fuskade och hade det svalare i kupén. Batteriet värmer nämligen upp både bilen och driver den framåt. Ju varmare i bilen, desto mer batteriförbrukning. Lite kallare i kupén gör alltså att det går att köra längre.
Volvo dyraste elbilen per mil
– Över 20 kronor milen blev det för Volvo XC40 som var den dyraste bilen per mil. Det beror på att de inte har något avtal med Ionity och har en hög förbrukning, förklarar Alrik Söderlind.
Ionity är ett snabbladdningsnätverk för elbilar som delvis ägs av flera stora biltillverkare. I Europa har Ionity 338 öppna laddstationer med upp till sex laddstolpar. 45 laddstationer håller på att byggas, mestadels i Portugal och Spanien. I Sverige har Ionity 23 laddstationer, med fyra laddstolpar var, som finns framför allt längs E4, E6, E22 och E18. I norra Sverige är det betydligt glesare – där har Teslas Superchargers ett stort försprång.
– Samma problem har Polestar 2, som tillverkas av ett bolag som ägs av Volvo Cars och Geely i Kina. Bilen deltog dock inte i denna resa. Polestar har avtal med bland annat Bee som har cirka 450 laddstationer. Problemet är att Bee bara har över 50 kilowatts laddning på en handfull ställen. De flesta har bara 50 kilowatt eller mindre, berättar Alrik Söderlind.
Bee bytte nyligen ägare. Norska staten, Statkraft, äger numera 51 procent av Bee som ska ändra namn till Mer. Ambitionen är att bygga flera superladdare på 150 kilowatt och uppåt. Bees grundare, de kommunala energibolagen Öresundskraft, Jämtkraft och Tekniska verken i Linköping, äger resten av bolaget.
Långsam laddning hos Bee
– Den som lagt cirka 700 000 kronor på en ny elbil kan tycka att det är dyrt med fem kronor per kilowatt-timme hos Bee, dessutom med en så långsam laddning.
Alrik Söderlind berättar vidare att priserna kan ändra sig varje dag. För den som vill ha det så bekvämt som möjligt låter en elbil komplicerad.
– Det stämmer. Det finns många parametrar att ta hänsyn till. Om bilen laddar snabbt eller långsamt. Det skulle vara som om du bara kunde tanka bensin extremt långsamt vid vissa bensinmackar. Det skulle kanske ta en timme. Om du har rabatt på bensinen då så betyder det knappast något.
Det är inte lätt att vara elbilskonsument idag. I dagsläget måste föraren veta hur snabbt bilen laddar, hur stort batteriet är, hur stor energiförbrukning bilen har, om den har värmepump som värmer kupén på ett energieffektivt sätt, om den har fläkt, om den har ett navigationssystem som visar var det går att ladda, och så vidare. Förarna måste också slaviskt följa olika appar eller bilens navigationsystem för att hitta till de olika laddstolparna vilka ibland visade sig vara trasiga.
Alrik Söderlind konstaterar att föraren måste vara engagerad under hela resan. Det går inte att slö-åka.
Men generellt sett var de flesta förarna nöjda med sina elbilar när de kom tillbaka till Solna efter 75 mil.
Tesla skulle ha varit den stora vinnaren på grund av att den är lättast att ladda och laddar snabbast. Tesla har sina egna laddningsstolpar ute i landet, så kallade superchargers. Den har upp till 250 kilowatt laddkapacitet.
Sju grader i Teslas kupé
Tyvärr frös föraren rejält i sin Tesla. Temperaturen inne i kupén gick ner till sju grader. Det kan låta tråkigt i en bil som kostar närmare 700 000 kronor. Men värmesystemet gick sönder. Servicen var det inget fel på: Tesla bytte omedelbart ut bilen och i Ödeshög mötte en ny uppvärmd Tesla upp. I den uppdaterade versionen av Tesla finns nu en ny värmepump där programvaran har förbättrats.
Bilen som vann Vättern runt var Audin. Den kom fram snabbast. Sammanlagt tog det mellan 10 och 14 timmar för bilarna att åka 75 mil. Renault Zoe som är en stadsbil hade flera långa laddningsstopp. Många elkontakter fastnade också i bilens eluttag. Kian hade problem eftersom den hade en glappkontakt. Ibland fungerade inte heller laddarna.
Kritiken är att biltillverkarna inte tar ansvar för att det ska finnas en prisvärd och snabb laddning i hela Sverige.
– De säljer bilarna men tar inte ansvar för laddning på långfärd, säger Alrik Söderlind. Ford har inget avtal och då kostar det upp till nio kronor per kilowattimme. Men Volkswagen har abonnemang hos Ionity och då går det att ladda till vettiga priser.
– Det här är elbilarnas barndom. Man måste vara entusiast för att köra elbil om man inte kör Tesla. Med en Tesla krävs bara lite entusiasm eftersom Tesla ändå behöver laddas mer än en vanlig bil behöver tankas, säger Alrik Söderlind.
– Man måste också läsa på för att veta om bilen är bra eller dålig för de behov man själv har. En stadsbil som Renault Zoe passar inte för att åka mer än 30 mil som mest.
Slutsatsen: I dagsläget måste du vara entusiast om du ska köra långt med en elbil. Men om du åker med en elbil i stan så blir elbilen billigare trots att den är dyr att köpa, det är billigt att ladda hemma och elbilen har lägre skatt. Men den passar knappast att åka upp till fjällen med, i varje fall inte än.
TEXT: Margaret von Platen
PS Artikelförfattaren tog körkort – enbart med automat – vid 44 års ålder och är överhuvudtaget ingen bilentusiast.
fakta
FAKTA
Tesla Model 3: väldigt snabb laddning, upp till 250 kilowatt laddkapacitet och den går 580 kilometer på en laddning, den längsta körsträckan av samtliga bilar, priset är 669 000 kronor.
Audi e-tron Sportback 55 quattro: 150 kilowatt laddkapacitet, den går 446 kilometer på en laddning, priset är 919 000 kronor.
Kia e-Niro: 77 kilowatt laddkapacitet, 420 kilometer på en laddning, priset är 481 000 kronor.
Porsche Taycan 4 S: 270 kilowatt laddkapacitet, 463 kilometer på en laddning, priset är 1 170 000 kronor.
Renault Zoe: 50 kilowatt laddkapacitet, 385 kilometer på en laddning, och priset är 366 900 kronor.
Volvo XC40: 150 kilowatt laddkapacitet, 400 kilometer på en laddning, priset är 669 000 kronor.
VW ID.3: 100 kilowatt laddkapacitet, 420 kilometer på en laddning, priset är 430 000 kronor.
Laddkurva
Laddningseffekten för de olika bilarna är den ”maximala” effekten. Den nås bara under väldigt optimala förhållanden, till exempel när batteriet är uppvärmt till optimal temperatur och nästan tomt. Att ladda bilarna mer än till 70 procent är knappast meningsfullt för då har effekten sjunkit kraftigt. Det beror på att batteriet måste skyddas från att bli för varmt och måste kylas samtidigt som det laddas. Magasinet Elbilen skriver att en tumregel är att batterier högst kan ta emot laddström upp till cirka 50 procent och sedan måste den minskas för att skydda batterierna. Tesla Model 3 kan ta emot laddning med maximal effekt upp till 40–50 procents laddnivå sedan måste batterierna skyddas och laddströmmen begränsas. Audi e-tron tillåter dock full laddström upp till 75–80 procents laddnivå. Laddhastigheten sjunker alltså allteftersom batteriet laddas och kurvan är olika för olika bilar.
Vissa Ionity-stationer var sönder på en annan resa som Alrik Söderlind gjorde till Östersund med Porsche Taycan. Vissa laddstolpar var ur funktion på två stationer vid Hudiksvall och Sundsvall.