Enligt statistik från stadsförvaltningen registrerades närmare 15 000 incidenter på Stockholms pendeltåg under 2022. Av dem handlade över 200 om grova incidenter – bland annat våld och hot mot både passagerare och personal. Siffrorna har blivit ytterligare ett argument för att stryka behovet av tågvärdar på pendeltågen.
Under 2022 rapporteras över 200 fall av våld och hot mot personal och passagerare i Stockholms pendeltågstrafik, rapporterar tidningen Arbetet.
Enligt statistik tidningen tagit del av från Trafikförvaltningen ska närmare 15 000 incidenter ha registrerats i pendeltågstrafiken 2022. Ungefär 2 100 av incidenterna är av sådan art att de dittils oftast hanterats av en tågvärd ombord, varav drygt 1 300 av fallen handlar om människor som omkommit, skadats eller riskerat att skadas.
Trafikförvaltningens siffror visar även att pendeltågen oftare än fem gånger i månaden öppnade en eller flera pendeltågsdörrar utan att alla vagnar stod vid perrongen.
– Det är ju sådant som en tågvärd ser, men kan missas av föraren, säger Rainer Andersson, tågvärd och styrelseledamot i Seko Pendelklubben, till Arbetet.
Hanterar allvarliga händelser
Under 2022 fick tågvärdarna hantera flera allvarliga händelser under sina arbetspass, bland annat självmord, gängbråk och skjutningar. Samtidigt rapporterades även i snitt ett 20-tal sjukdomsfall i månaden på tågen.
I fredags meddelade skyddsombuden i ST Pendeln att ensamarbete för lokförare i pendeltågstrafiken kommer att stoppas från och med måndag klockan 9. Fackförbundet menar att antalet rapporterade incidenter visar på stora risker i arbetsmiljön sedan ensamarbetet infördes.
Läs även: Försvaret och Säpo kritiska till ryskt ägande vid skyddsobjekt