Under natten till måndagen inträffade flera kraftiga skalv i sydöstra Turkiet och norra Syrien. Det kraftigaste inträffade vid fyratiden och mätte 7,8 på richterskalan och efter det har minst 20 efterskalv rapporterats.
Minst 1 400 personer har rapporterats döda i det jordskalv som inträffade i sydöstra Turkiet och norra Syrien under natten till måndagen. På måndagsmorgonen har stora räddningsinsatser inletts och många avlidna har grävts fram i rasmassorna sedan många hus kollapsat i skalvet. Båda sidorna av gränsen har drabbats hårt.
Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu vädjar till folk att inte gå in i skadade hus på grund av rasrisken.
– Vår viktigaste uppgift är att få ut de människor som är begravda under byggnader som har rasat och transportera dem till sjukhus, säger han.
Kändes i Egypten
Skalven kändes hela vägen till Egyptens huvudstad Kairo. I Libanons huvudstad Beirut skrämdes invånarna av skalvet så pass mycket att de sprang ut på gatorna.
Turkiet har begärt akuthjälp från EU, enligt landets krismyndighet.
Det finns än så länge inga uppgifter om skadade svenskar.
Läs även: Forskare släpper avhandling om islamistisk infiltration i Sverige
fakta
Jordskalv i Turkiet
Turkiet drabbas återkommande av jordbävningar, flera av dem med allvarliga följder.
Landet utgör i princip en egen ovanligt liten tektonisk platta, den så kallade anatoliska plattan, som den arabiska tektoniska plattan nu har tryckt på i nordöstlig riktning.
År 1999 skakade ett förödande jordskalv Izmit i västra Turkiet och över 17 000 människor miste livet.
2011 drabbades städerna Van och Ercis i östra Turkiet av en jordbävning som krävde minst 523 dödsoffer.
I september 2019 drabbades Istanbul av en skalv på 5,7 som fick människor att fly ut på gatorna. Experter har länge varnat för att ett stort skalv skulle kunna ödelägga 15-miljonersstaden, som är belägen vid en känd förkastningsspricka med stor risk för jordbävningar.
Källor: AFP, Reuters