Facebook noscript imageÖver 600 döda i jordbävning i Marocko
Utrikes
Över 600 döda i jordbävning i Marocko
Boende tar skydd på ett torg i Marrakech efter skalvet i fredags kväll. Foto: Fadel Senna/AP/TT
Boende tar skydd på ett torg i Marrakech efter skalvet i fredags kväll. Foto: Fadel Senna/AP/TT

Över 630 personer har dött i jordbävningen i Marocko, enligt inrikesdepartementet. Antalet skadade ökar till nära 330.

Jordbävningen inträffade sent på fredagskvällen och hade sitt centrum långt under jord i Atlasbergen söder om den kända turiststaden Marrakech i södra Marocko. Den hade en magnitud på 6,8 enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS som övervakar jordskalv i världen.

På lördag förmiddag hade dödstalet stigit till 632 människor, enligt inrikesdepartementet. 329 har skadats och tillståndet för runt 50 av dem är kritiskt.

Enligt marockanska myndigheter kan det vara den kraftigaste jordbävningen som inträffat hittills i landet. Myndigheterna angav magnituden till 7 och att provinsen al-Haouz påverkats mest.

Inte säkert

USGS varnade direkt för att det finns risk för stora ekonomiska skador, men också risk för personskador med tanke på att många bor i icke jordbävningssäkrade hus.

Videoklipp i sociala medier visar skadade hus och människor som rusar ut på gatorna. Och skalvet ska ha känts av i stora delar av landet. I världsarvsstaden Marrakech syns skador på de omtalade röda murarna som omger den gamla stadskärnan.

– Vi kände våldsamma skakningar och jag förstod då att det var en jordbävning, säger Abdelhak El Amrani, som bor i staden, till AFP.

En person i kuststaden Essaouira, 200 kilometer väster om Marrakech, beskriver det som att skalvet orsakade mer panik än skador där.

– Vi hörde skrik vid tiden för skalvet, säger personen och fortsätter:

– Folk är ute på torgen, på kaféer och tänker sova utomhus. Delar från fasader har fallit ner på gatan.

Inga skadade svenskar

Svenska UD har inga rapporter om skadade eller omkomna svenskar.

Svenskar som befinner sig i området uppmanas att följa lokala myndigheters råd och anvisningar.

– Alla svenskar som befinner sig i området uppmanas också att anmäla sig till den så kallade svensklistan samt att följa den svenska ambassadens reseinformation på webbsidan Sweden abroad, säger Philippa Westling på UD:s pressjour till TT.

Ambassaden i Rabat följer utvecklingen.

TT Nyheter