Läkare vittnar om hot och våld på sina arbetsplatser. Enligt en ny rapport har fler än var tionde läkare utsatts för hot eller våld någon gång under det senaste året. Bland kategorin unga läkare är det närmare var femte läkare som drabbats.
Fler än vad tionde läkare vittnar om hot och våld på sina arbetsplatser, visar en ny rapport. Gällande läkare som har en utbildningstjänst för att få sin läkarlegitimation är det närmare var femte läkare som utsatts för hot eller våld. Orsaken till att unga läkare löper större risk för hot- eller våldsamma situationer ska, enligt Läkarförbundets rapport, grunda sig i att de ännu inte fått verktyg för att hantera hotfulla situationer.
”Ingen ska behöva gå till jobbet och vara rädd”, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund.
Siffrorna i rapporten har Läkarförbundet tagit fram via en enkät som skickats till dess medlemmar som är yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården.
”Arbetsgivarna måste ta ett mycket större ansvar för att säkerställa en trygg arbetsmiljö – det är deras skyldighet. Jag blir också illa berörd över att så många läkare tidigt i karriären har blivit utsatta för hot eller våld. Så ska det inte vara när man just kommit ut i arbetslivet”, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale i ett pressmeddelande.
Högst andel i Jönköping
Den sektor där läkarna är som mest utsatta är inom psykiatrin, där fler än var tredje läkare utsatts för hot eller våld. Däremot är det minst vanligt inom obstetrik och gynekologi där åtta procent uppger sig ha blivit utsatta.
Mellan de olika regionerna går det även att se skillnader i statistiken. Högst andel utsatta läkare arbetar i region Jönköping, med 15 procent, samtidigt som minst andel arbetar i Västerbotten, med 9 procent. Läkarförbundet menar att skillnaderna kan bero på hur man lokalt arbetar med hot och våld.
Läs även: Nu inför polisen kroppsburna kameror