Mellan januari och augusti i år blockerade Tele2 3,5 miljoner försök att nå sajter med material som visar övergrepp på barn. De som eftersöker övergreppsmaterial dirigeras i stället till ett varningsmeddelande från polisen.
Svenska internetanvändare som söker efter filmer eller bilder som visar övergrepp på barn online möts nu i stället av ett meddelande från polisen, rapporterar TT.
Funktionen hindrar flera olika typer av internetanvändare. Dels de som aktivt söker efter övergreppsmaterial, dels de som kommit över materialet av misstag. Enligt en finländsk studie uppgav 40 procent av dem som tittar på bilder och filmer där övergrepp sker mot barn att de kom i kontakt med materialet för första gången av misstag.
För dem som aktivt eftersöker materialet kan polisens meddelande ge en känsla av att anonymiteten rubbats.
– Det kan ha en avskräckande effekt, att de stannar upp och reflekterar, säger forskaren Malin Joleby, postdoktor vid Karolinska institutet, som forskar på behandling för personer med sexuella impulser mot barn, till nyhetsbyrån.
Blockerade 3,5 miljoner försök
Mellan januari och augusti i år blockerade mobiloperatören Tele2 3,5 miljoner försök att nå sajter med material som visade övergrepp mot barn. Det rör sig främst om svenskar som söker sig till sajterna, men även användare i Baltikum. Under samma period ifjol blockerade operatören omkring 2,5 miljoner försök.
Malin Joleby tror att operatörernas blockering av övergreppsmaterial mot barn – där man använder sig av listor från bland annat polisen för att dirigera om användarna – kan få betydelse trots att det går att hitta vägar runt blockeringen.
– Vi vet att många som har en sexuell attraktion till barn ofta mår dåligt, att de brottas med det och har depressioner och självmordstankar. För många finns det fönster i livet då man är mottaglig för att söka stöd och hjälp om man vet att det finns, vilket de här stoppsidorna hjälper till att informera om.
Bryter normalisering
Personer som aktivt söker övergreppsmaterial hittar lätt forum där likasinnade delar material. Forumen kan bli en plats där övergreppen normaliseras, där användarna påstår att man inte ska skämmas för att man tar del av materialet.
– De här stopprutorna kan bidra till att man kan bryta den normaliseringen lite, visa att alla inte tycker att det här är okej, att det till och med är olagligt, säger hon.
Läs även: Migranter på Lampedusa nobbar Sverige – Frankrike vägrar ta emot