Oxfams nya rapport, som rankar Sverige lågt i jämlikhet, möter hård kritik. Skattebetalarnas vd Christian Ekström menar att lobbyorganisationens förslag om höjda skatter kan slå hårt mot dem de säger sig vilja hjälpa.
Ekström går till attack mot lobbyorganisationen Oxfams rapport som placerar Sverige på en 24:e plats i sitt globala jämlikhetsindex. Efter flera afrikanska utvecklingsländer som Sydafrika, Lesotho och Namibia.
– De blandar äpplen och päron. De tar ju inte hänsyn till tillväxt som ju är det viktigaste verktyget vi har för att just bekämpa fattigdom, säger Christian Ekström.
Han varnar för att Oxfams rekommendationer om höjda skatter kan få motsatt effekt:
– Problemet är ju om skatterna blir för höga så hamnar man ju i Lafferkurvans utförsbacke, det vill säga att trots att högre skatter så minskar skatteintäkten.
Oxfam: Dagens politik gynnar de rika
I ett pressmeddelande från Oxfam uttalar sig Suzanne Standfast, generalsekreterare Oxfam Sverige.
– Den nuvarande skattepolitiken gynnar de allra rikaste, medan de som lever i fattigdom behöver bära den största bördan, säger hon.
Christian Ekström sågar resonemanget. Han menar att lägre skatter gynnar alla, inklusive låginkomsttagare och bidragsberoende. Han pekar på erfarenheter från när värnskatten togs bort, där lägre skattesatser ledde till ökade intäkter.
Hur kan sänkta skatter gynna även de som har det sämst ställt ekonomiskt och de som är beroende av bidrag?
– När skatteintäkterna ökar trots lägre skattesatser, som vi såg med värnskatten, skapas mer resurser för välfärden. Detta möjliggör för både en kvalitativ offentlig service och att de som behöver bidrag också får det. Dessutom stimulerar lägre skatter företagande och jobbskapande, vilket ger fler möjligheter för människor att lämna bidragsberoende och få egen försörjning.
Christian Ekström betonar vikten av ekonomisk tillväxt för att lyfta människor ur fattigdom:
– Även om skillnaderna ökar så kan ju folk ha det mycket bättre. Det är ju bara att jämföra Sverige idag jämfört med 1870.
Christian Ekström menar att Oxfams ensidiga fokus på inkomstskillnader missar helhetsbilden:
– Det visar ju på något sätt hela grundproblemet med den här rapporten, säger Ekström om att länder som Lesotho rankas högre än Sverige.