Facebook noscript imagePågens vd: Avveckling av kärnkraften ett experiment som misslyckats
Ekonomi
Pågens vd: Avveckling av kärnkraften ett experiment som misslyckats
 Pågens vd Anders Carlsson Jerndal är kritisk till nedläggningarna av kärnkraftverk. Foto: Pågen / Adam Ihse/TT
Pågens vd Anders Carlsson Jerndal är kritisk till nedläggningarna av kärnkraftverk. Foto: Pågen / Adam Ihse/TT

”Det är extremt provocerande att se hur regeringen klubbar igenom investeringar i norra Sverige för framtida elproduktion, i stället för att lösa de problem man har skapat i södra Sverige i och med avvecklingen av fyra fungerande kärnreaktorer”, säger Pågens vd.

Bageriföretaget Pågen har liksom andra företag drabbats av den kraftiga prisökningen på el de senaste 18 månaderna. Problemet är att denna situation är självförvållad av den sittande regeringen, säger Pågens vd Anders Carlsson Jerndal under ett seminarium organiserad av Svenskt näringsliv.

– Elpriserna har gått upp med runt 300 procent [i södra Sverige ...] Det slår självfallet igenom i våra kostnadskalkyler […] Prishöjningar är redan genomförda, berättar Jerndal.

I mars låg priserna på livsmedel 5,8 procent högre jämfört med för ett år sedan, enligt SCB:s senaste inflationssiffror.

– Fler [prisökningar] kommer. Detta är inte unikt för Pågen utan gäller för hela den svenska livsmedelsindustrin, varnar Jerndal.

Behövs planerbar energi för att säkra välfärden

– All industri behöver planerbar energi. Vi lever i ett arktiskt klimat, så sol är inte den mest effektiva energikällan. Vindkraft fungerar när det blåser och när det är riktigt kallt blåser det inte. Vi behöver planerbar energi för att få vårt välfärdssamhälle att fungera. Det är fullkomligt ofattbart att det förts en politik som är en ren självskadepolitik som slår undan benen för svenskt näringsliv i södra Sverige, framför allt för vår egen livsmedelsproduktion, påpekar Jerndal.

Detta är problematiskt i det nuvarande säkerhetspolitiska läget, då Sverige har EU:s lägsta självförsörjningsgrad, menar Jerndal.

– Är man en tillverkningsindustri måste man säkerställa att man har energi när produktionen går – oavsett [väder], tillägger han.

Sverige har stängt fyra kärnkraftsreaktorer under de två senaste mandatperioderna. Regeringen vill i stället fokusera på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft.

– Det krävs antagligen fler kärnkraftverk än de vi har stängt, framför allt i södra Sverige, om vi ska gå mot ett än mer energiintensivt samhälle. Det går om det är lönsamt och man inte straffbeskattar kärnkraft. Man har bedrivit ett klimatpolitiskt experiment i södra Sverige för att göra det lönsamt att investera i vindkraft, säger Pågens vd.

Inga satsningar i södra Sverige

Förra veckan meddelade regeringen att de skjuter till 8,4 miljarder kronor för att bygga nya kraftledningar och kraftverksstationer i Norrland. Moderaterna var snabba med att såga förslaget, då de menar att både produktionskapacitet och förmågan att balansera elnätet saknas.

– Det är extremt provocerande att se hur regeringen klubbar igenom investeringar i norra Sverige för framtida produktion, i stället för att lösa de problem man har skapat i södra Sverige. Vi har stängt fyra kärnkraftreaktorer sedan 2016. Man har straffbeskattat bort den planerbara energiproduktionen. Det här är inte hållbart, understryker Jerndal.

– Vi ser fortfarande inga förstärkta insatser från Svenska kraftnät att bygga ut [elnätet] här. Enligt Svenska kraftnäts egna siffror har vi under 1990, 00- och 10-talet investerat en femtedel av den överföringskapacitet som investerades under ett brinnande världskrig på 1940-talet. Så illa sköts det, tillägger han.

Läs även: M: Regeringens elnätssatsningar räcker inte på långa vägar

En möjlighet som lyftes under paneldiskussionen var att anpassa produktionen i takt med energiprisernas variation, då prisvolatiliteten teoretiskt skapar affärsmöjligheter – man siktar på tillverkning när energipriserna är låga.

– Ska man driva företag effektivt måste man kunna planera, fylla skift, etc. Att anpassa sig efter volatilitet kräver en extrem omställningsbarhet som vi inte har på [den svenska] arbetsmarknaden. Det fungerar i teorin men inte i praktiken, för då måste LAS reformeras, påpekar Jerndal.

Dorothée Enskog