Pakistans regering sa nyligen i ett uttalande att 14 av de 24 självmordsbombningar som utförts i landet det senaste året har utförts av afghaner.
Senast attentatet var den 29 september. Då dog 50 människor när en självmordsbombare sprängde sig till döds i en moské i Mastung.
På tisdagen meddelade den pakistanska regeringen att man skulle ytterligare slå ner mot de illegala invandrare som finns i Afghanistan, uppger BBC.
Ska lämna landet
Nu ska 1,7 miljoner afghaner som inte har något uppehållstillstånd lämna landet.
– Vi ger dem till den 1 november, säger Pakistans inrikesminister Sarfraz Bugti som sitter i en övergångsregering fram till valet i januari nästa år.
Om afghanerna inte lämnat Pakistan till dess utlovar Bugti omfattande åtgärder.
– Om de inte åker[...] då kommer alla polismyndigheter i delstaterna och även den federala myndigheten att användas för att deportera dem, varnar Sarfraz Bugti.
Talibanregimen i Afghanistan har kallat massutvisningen av afghaner för ”oacceptabelt” och vädjat till Pakistan att ändra sitt beslut. Talibanerna har även förnekat att man låtit terrorister som attackerat Pakistan uppehålla sig i Afghanistan.
Många afghaner har uppehållit sig i Pakistan utan tillstånd under decennier. De kommer nu att skickas tillbaka till Afghanistan.
Enligt afghanska statstjänstemän har Pakistan de senaste två veckorna samlat in och frihetsberövad ungefär 1 000 afghanska migranter, varav ungefär hälften hade någon form av asylhandlingar, enligt AP.
När talibanerna tog makten 2021 utfärdades en amnesti för afghaner som lämnat landet för att få dem att återvända.
Men afghaner har snarare lämnat Afghanistan sedan talibanerna tog makten. 600 000 afghaner beräknas ha tagit sig över gränsen till Pakistan sedan maktskiftet i Kabul augusti 2021.
Asylrätt
Rätten att migranter ska få sin asylrätt prövad när de kommer till sitt land har länge varit internationell praxis och stoppar exempelvis EU-länder från att direkt skicka tillbaka afrikanska migranter som anländer med båt över Medelhavet.
Men till skillnad från exempelvis Sverige och andra EU-länder så har inte Pakistan skrivit under Genèvekonventionen från 1951, den så kallade flyktingkonventionen. Det innebär att Pakistan inte förbundit sig till några regler om att låta migranter få sin asylrätt prövad.