Facebook noscript imagePaludan till Bulletin: ”Jag har inflytande på svensk politik”
Nato
Paludan till Bulletin: ”Jag har inflytande på svensk politik”
Rasmus Paludan utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rasmus Paludan utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bulletin har intervjuat Rasmus Paludan om de senaste dagarnas utveckling och reaktionerna på hans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm.
–Jag tycker att Turkiet och Erdoğan får acceptera att vi har yttrandefrihet i Sverige.

Under lördagen förra veckan brände Rasmus Paludan en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Händelsen har väckt starka reaktioner i Turkiet och president Recep Tayyip Erdoğan har sagt att han inte tänker godkänna den svenska Natoansökan.

Vid demonstrationer utanför Sveriges konsulat i Istanbul har man bränt den svenska flaggan.

Nu beskylls Paludan för att ha saboterat Sveriges Natoansökan och för att ha gett Turkiet en anledning att vägra ratificera Sverige som medlem i försvarsalliansen.

Bulletin fick tag i Rasmus Paludan för att fråga honom om de senaste dagarnas utveckling och hans syn på händelsen:

– Jag tycker att Sverige ska gå med i Nato, det är möjligt att koranbränningen försvårade, men det var inte min avsikt, säger Paludan.

Han finner det problematiskt att regeringen gått med på Turkiets villkor för att få ett godkännande i Natoprocessen. Han anser även att Erdoğan måste acceptera Sveriges grundlagar och därmed den yttrandefrihet som han utövar.

– Jag tycker att Turkiet och Erdoğan får acceptera att vi har yttrandefrihet i Sverige. För det första kom jag för att jag blev inbjuden och för det andra för att Ulf Kristersson hade reagerat på ett ganska mesigt sätt när någon hängde upp Erdoğan-dockan.

– Jag ville bara säkra att Erdoğan förstod att även om statsministern i Sverige är ganska mesig så gäller fortfarande svensk lag och det finns yttrandefrihet att göra eller säga saker som han eller turkarna inte gillar, förklarar Paludan.

Emot de svenska förhandlingarna

Paludan menar att Sveriges förhandlingar med Erdoğan är problematiska och berör allt annat än vad Nato egentligen handlar om.

– Jag tycker egentligen att det är fel att förhandla om de inte rör sig om det Nato handlar om, nämligen försvarsförmågan, och det är inte det Erdoğan har synpunkter på, det är konstigt att det handlar om allt annat än det Nato handlar om, säger Paludan.

På frågan om det är hans fel att Turkiet nu inte vill släppa igenom Sverige svarar han nej. Han menar att det är en del av den svenska demokratin att man får säga det man vill, även om det kan sticka folk i ögonen, i detta fall Erdoğan.

Paludan anser vidare att det är problematiskt att man skulle gå med på att stoppa honom eller andra som yttrar sig kring Turkiet för att få igenom Sveriges ansökan till Nato, och att det vore fel att sätta yttrandefriheten på undantag för att säkra Natomedlemskapet.

– Det finns inget val här, man kan inte gå på knä och säga att vi inte har yttrandefrihet längre för att någon turk ska godkänna Natoansökan.

Paludan tror inte att hans koranbränning kommer att sätta käppar i hjulet för Sveriges väg till Nato. Han tror att USA kommer kommer att blanda sig i och se till att Turkiet ändrar åsikt och godkänner Sveriges ansökan.

Det är inte första gången som Paludan bränner koranen i Sverige, han har gjort det i ett tiotal städer och orter tidigare, något som under de så kallade korankravallerna resulterade i oroligheter och sammandrabbningar när demonstranter gick till aggressiv attack mot svensk polis. Ändå fortsätter Paludan med sina aktioner, och hans inflytande över den svenska inrikespolitiken, och nu även utrikespolitiken, tycks stå sig stark.

– Jag sitter inte i riksdagen eller regeringen, men jag har inflytande på svensk politik, säger Paludan.

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.