Pandemin tar stor plats i kung Carl XVI Gustafs årliga jultal. Det innehåller både tacksamhet för insatser under året, hopp om framtiden och några ord till tröst för alla dem som förlorat någon.
Kungen håller sitt traditionsenliga jultal från Stockholms slott och inleder bland annat med att berätta om hur han och drottningen i år genom telegram fått gratulera omkring 1 500 svenskar som fyllt 100 år.
Han påminner om att de som i år firat sin hundraårsdag föddes 1921, det år som det första svenska riksdagsvalet med lika och allmän rösträtt hölls och de fem första kvinnliga ledamöterna valdes in i riksdagen.
– Genom denna förändring tog Sverige ett avgörande steg mot att bli det land vi är i dag. Under min tid som kung har jag själv fått uppleva den första kvinnliga partiledaren i riksdagen, den första kvinnliga talmannen och, i år, den första kvinnliga statsministern. Ja, utvecklingen går verkligen framåt, på olika områden! säger kungen.
”Räddar liv”
Att så många i dag får leva så länge har med framstegen inom forskningen att göra – något som också lett till en rekordsnabb utveckling av vacciner, läkemedel och behandlingar mot covid-19, säger kungen.
– Forskningen räddar och förlänger människoliv. Jag har svårt att tänka mig en mer meningsfull verksamhet. Om jag får hoppas på något av framtiden, så är det just det, att fler unga människor i vårt land ska ägna sin kraft och kreativitet åt att ytterligare driva vetenskapen, och hela vårt samhälle, framåt.
Djup respekt
Kungen nämner de många besök han och kungafamiljen gjort runt om i Sverige, där man träffat myndigheter, företag och organisationer som påverkats av den speciella situation som pandemin har inneburit. Kungen säger att han många gånger fyllts av djup respekt för de människor han mött under dessa besök.
– Under de snart två år som vi levt med covid-19-pandemin har dessa personer – och väldigt många andra i vårt land – gjort sitt yttersta för att lösa de problem och de uppgifter som uppstått. Tack vare dem, tack vare alla er, har vårt land fortsatt att fungera och står väl rustat för att ”komma igen”. För det vill jag uttrycka min stora uppskattning!
Kungen vänder sig också till alla dem som på olika sätt förlorat någon som stått nära:
– Kanske saknar du någon som borde ha suttit bredvid dig just nu. Ett barn. En livskamrat. En förälder eller ett syskon. En god vän eller en kollega. Jag kan inte säga något som fyller det tomrummet. Men jag vill ändå, på detta sätt, sända en hälsning och en tanke till dig.
”Otroligt starkt”
Margareta Thorgren, hovets informationschef, säger att kungen vill förmedla hopp, tacksamhet och empati i sin julhälsning.
– Kungen vill förmedla hopp men också rikta ett tack till var och en som på sitt sätt hjälpt till i det här läget. Det tror jag är viktigt, att det ska kännas personligt och att man ska kunna ta det till sig utifrån vad man själv gör, säger Thorgren.
De besök kungen gjort under året har gjort starkt intryck, enligt Thorgren.
– Som kungen har sagt i olika intervjuer så blir det otroligt starkt när man får besöka och med egna ögon se och lyssna till de här berättelserna. Det vill kungen också förmedla i sitt jultal, och tacka alla som har bidragit med alla sina insatser.