Facebook noscript imagePandemilagen sätter tak på åtta personer
Politik
Pandemilagen sätter tak på åtta personer
Socialminister Lena Hallengren (S) presenterar pandemilagstiftning under en digital pressträff i Rosenbad. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Socialminister Lena Hallengren (S) presenterar pandemilagstiftning under en digital pressträff i Rosenbad. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Maximalt åtta personer kommer att få vistas i en föreningslokal när regeringen beslutar om förordningarna kopplade till pandemilagen. Förslaget skickas nu på remiss.

Pandemilagen som regeringen arbetat fram väntas börja gälla den 10 januari. Till den kopplas två förordningar – en om begränsningar av exempelvis antalet besökare på gym och en som ger möjlighet att stänga verksamheter helt.

Dessutom införs regler för privata sammankomster. Under pandemin har exempelvis bröllopsfester kunnat hållas inomhus för hundratals deltagare, vilket flera medier rapporterat om. Men enligt förordningarna, som TT tagit del av, begränsas antalet till högst åtta deltagare.

"Stor förändring"

– Vi kommer absolut ha användning av förordningarna som säger att vi ska pressa mer rätt. Vi vill både pressa verksamheter som vi har svårt att nå med bindande regler och tillsyn, som handelsplatser, sportanläggningar eller lokaler där man hyr ut för privata fester, säger socialminister Lena Hallengren (S) och fortsätter:

– Man kan inte hyra ut en lokal till mer än åtta personer. Det kommer att vara en stor förändring för den som söker en sådan möjlighet. Så det träffar mer rätt.

Tillsynsansvaret för att se till att reglerna följs landar på länsstyrelserna, som också kommer att få möjlighet att utfärda viten.

Lena Hallengren säger att reglerna anpassas så att åtta-regeln kan luckras upp i framtiden – om smittläget tillåter.

Om inte handelsplatser, sportanläggningar, gym och badhus följer kraven om minskad trängsel så kan länsstyrelsen även få besluta om föreläggande, exempelvis stängning.

Ingen direkt kompensation

Men också regeringen vill ha möjligheten att stänga ned verksamheter och lägger i den andra förordningen till en sådan möjlighet. En åtgärd av den typen måste underställas riksdagen inom en vecka.

Lena Hallengren kallar det en mycket ingripande åtgärd, men trots detta är den inte kopplad till någon kompensation för verksamheten.

– Det är förstås något vi måste titta vidare på. Men man kan inte i de här förordningarna skriva in exakt hur det ska gå till för vi vet ju inte exakt hur verksamheter drabbas.

Hon lovar ändå mer stöd men mer precist hur det kommer att se ut får regeringen återkomma till om beslut fattas.

TEXT: NIKLAS SVAHN/TT

TT Nyheter