I våras var dödligheten i covid-19 lägre i Afrika än i resten av världen. Men under den andra vågen har statistiken över virusdöda på kontinenten tvärtom dragit ifrån det globala genomsnittet.
Skälet till det försämrade läget är bland annat bristen på syrgas och annan sjukvårdsmateriel i många afrikanska länder, något som innebär svåra påfrestningar för vården, enligt AU-organet Africa Centres for Disease Control and Prevention (Africa CDC).
Hittills har Afrika, med drygt 1,2 miljarder invånare, rapporterat omkring 3,3 miljoner fall av covid-19. Omkring 82 000 personer har avlidit i sjukdomen, enligt Africa CDC.
Oroande utveckling
Siffrorna är relativt små i ett globalt sammanhang, men återspeglar likväl en oroande utveckling: Antalet bekräftade fall har ökat med i snitt 14 procent varje vecka den senaste månaden och dödligheten ligger nu på 2,5 procent, jämfört med det globala snittet på 2,2 procent, enligt folkhälsoorganets direktör John Nkengasong.
Under pandemins inledande fas var andelen covid-19-patienter som avled lägre än det globala snittet.
– Under andra vågen börjar vi se motsatsen. Jag ser det här som något av det mest uppseendeväckande under den andra vågen, som måste tryckas tillbaka hårt, säger Nkengasong.
Värst i Västsahara
Värst drabbat sett till andelen döda av de som har bekräftats smittade av coronaviruset är Västsahara – ett territorium med omstridd status söder om Marocko – med en dödlighet på 11,8 procent. Därefter följer Sudan, Egypten, Liberia och Mali.
Nkengasong varnar för att den akuta bristen på syrgas i många länder kan få allvarliga konsekvenser i vården. I Nigeria, Afrikas folkrikaste land, larmar vården redan om att de tvingas välja mellan vilka patienter de ska ta hand om och inte.
Förra veckan meddelade AU att man hade säkrat 270 miljoner doser covid-19-vaccin, som ska komplettera de som redan har beställts genom WHO-programmet Covax.
TEXT: TT