Facebook noscript imagePartiet Nyans: ”Vi har skakat om hela Sverige”
Fokus
Partiet Nyans: ”Vi har skakat om hela Sverige”
Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel delar ut valmaterial i Rosengård i Malmö på lördagen. Foto: Johan Nilsson / TT
Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel delar ut valmaterial i Rosengård i Malmö på lördagen. Foto: Johan Nilsson / TT

Partiet Nyans har haft stora framgångar under valet och de ser ut att bli det största partiet utanför riksdagen. Samtidigt finns en stor möjlighet att partiet kommer in i kommunfullmäktige i Botkyrka och Landskrona. Partiledaren Mikail Yüksel säger till Bulletin att han är väldigt nöjd med valresultatet.

Partiet Nyans ser ut att ha fått 15 019 röster till riksdagen. Det resulterar i en procentuell siffra på 0,45 procent av alla röster och därmed blir partiet det största partiet utanför riksdagen. Partiet ser även ut att komma in i kommunfullmäktige i Botkyrka, Huddinge och Landskrona, när de sista rösterna håller på att sammanställas i kommunvalen.

– Det känns spännande och jag tycker att vi gjort ett bra valresultat, säger Mikail Yüksel.

Partiet Nyans gick starkt fram i Vivalla, Örebro, där man blev andra största partiet i två av tre distrikt. I Rosengård blev man också näst största parti med hela 30,9 procent av rösterna.

Partiet var väldigt nära att ta sig in i kommunfullmäktige i Malmö, där man missade treprocentsspärren med enbart 0,1 procentenheter. Exakt 293 röster fattades för att Partiet Nyans skulle ta sig in i Malmö kommun.

– Det finns trehundra distrikt i Malmö. Om man tänker sig att man manipulerar en röst i varje valdistrikt så har det hindrat oss från en plats i kommunfullmäktige, säger Yüksel.

Enligt Yüksel har det förekommit valfusk. Det är något som drabbade partiet i Malmö, men även vissa valkanslier bland annat i Botkyrka hade fått information om att inte ta emot Partiet Nyans valsedlar, menar han:

– I vissa valkanslier saknades vi på listor över partier som är anmälda till valet, men det löste vi ganska fort genom att hänvisa till valmyndighetens hemsida. Men det var fyra liknande incidenter som skedde under valdagen.

Tar röster från S och V

Oavsett valfusk eller inte har partiet fått många röster. Det blir det största partiet utanför riksdagen och lockar väljare runt om i Sverige. Enligt Yüksel beror det på att partiet tar upp frågor som andra inte tar upp:

– Vi lyckas för att vi driver frågor som ingen annan driver. LVU, islamofobi och Palestinafrågan är några exempel. Väljarna har sagt sitt och främlingsfientlig politik går inte hem hos personer som bor i utsatta områden.

Samtidigt som Nyans ökar och får många röster på flera olika platser i landet, tappar Socialdemokraterna väljare i samma distrikt.

– Väljarna i förorterna har förstått att dessa etablerade partier, framför allt med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i spetsen, har lurat dem i många år. När de sett att det finns ett alternativ har de inte längre valt att rösta på dessa partier, förklarar Yüksel.

På frågan om varifrån Partiet Nyans fått sina röster säger Yüksel att det verkar som om de kommit från just gamla väljare till Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Partiledaren ser ljust på framtiden. Nästa steg blir förberedelser inför EU-valet som man hoppas kunna kvala in sig till. Partiet Nyans kommer även att hålla i en kongress inom en snar framtid för att förnya partiet med nya omfördelningar och stadgar.

– Än så länge är vi det största partiet utanför riksdagen. Jag tycker att det var ett bra valresultat oavsett om vi kom in eller inte. Vi har skakat om hela Sverige och att ett nytt parti fått så många röster på bara tre år, är något jag är väldigt nöjd över, avslutar Yüksel.

Läs även: Gustavsson: En konservativ miljö- och klimatpolitik

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.