Under våren och sommaren har det varit extra struligt att skaffa ett nytt pass i Sverige. Det har varit svårt att kunna boka tid för att skaffa ett nytt pass. Efter det är det lång handläggningstid, under tisdagen uppe i åtta veckor. Nu kan Bulletin avslöja att polisen måste utreda om du är svensk medborgare om du är bosatt utomlands.
– Det är rent vansinne, säger Dan Korn, som väntat i nio veckor på sitt nya pass, till Bulletin.
Sedan tidigare har det varit känt att svenska medborgare, boende utomlands, har haft svårt att boka tid för att kunna ansöka om ett nytt pass. Det beror på att man behöver ha ett mobilt bank-id för att kunna boka en tid för att förnya passet.
Två månaders utredning
Nu kan Bulletin avslöja att polisen tvingas utreda om den som är svensk medborgare, med svenskt personnummer, mobilt bank-id, född i Sverige med föräldrar som är svenska medborgare, innehavare av ett svenskt pass, men är bosatt utomlands verkligen är svensk. En som drabbats av detta är Dan Korn, chefredaktör på Bulletin.
– Det är rent vansinne. Först ska det ta två månader för dem att utreda om jag verkligen är svensk. Okej att min pappa är invandrad, men jag fyller snart 60 år och har alltid varit svensk medborgare, säger han.
För nio veckor sedan ansökte han om att få ett nytt pass, han gjorde det på polisstationen i Alingsås där han fått tid. Han bokade tiden på polisens hemsida och styrkte sin identitet med mobilt bank-id. Väl på polisstationen styrkte Korn sin identitet genom att visa sitt svenska pass, som vid den tidpunkten fortfarande var giltigt. Det skulle ta sex till åtta veckor att få det nya passet vid den tidpunkten. När han kontaktade svenska ambassaden i London, som skulle lämna ut det nya passet, visade det sig att de inte hade passet, att det inte ens var tillverkat. Korn fick rådet att kontakta den svenska polisen för att få reda på varför. Han kontaktade polisen och fick, efter att i två dagar ha skickats runt till olika handläggare, beskedet att hans svenska medborgarskap först måste utredas. Då undrar han hur det kommer sig att det är på det viset.
– Det bara är så, svarar de på polisstationen, enligt Korn.
Korn menar på att det här är ett skräckexempel på svensk byråkrati. Utredningen av medborgarskap är en onödig byråkrati.
– Det är självklart så att den som är född utomlands och som inte bor i Sverige och inte har någon anknytning till Sverige i form av svenska föräldrar bör utredas.
Stora kostnader
Om Korn nu behöver ett provisoriskt pass, nödpass, behöver han färdas från hemmet i Manchester till den svenska ambassaden i London. Ambassaden har öppet måndag, tisdag, torsdag och fredag mellan klockan 09.00 och 11.00. Det får endast utfärdas när det är tre dagar kvar till resan, varken mer eller mindre och nödpasset gäller för en resa, om handläggaren gör ett undantag kan man resa tillbaka på passet också.
Ett nödpass kostar 144 pund, 1 780 kronor, resan till London kostar ungefär 100 pund, 1 250 kronor och sedan tillkommer eventuellt boende på hotell i två nätter. Närmare 5 000 kronor bara för att komma till säkerhetskontrollen på Heathrows flygplats.
– Det är riktigt frustrerande, avslutar Korn.
Har du också drabbats? Hör av dig till skribenten, mejladressen finner du nedan.