Under söndagsförmiddagen fick fartyget Humanity 1 med cirka 200 flyktingar ombord tillåtelse att lägga till i en hamn vid den italienska kusten för att få omvårdnad. Den italienska regeringen var dock tydlig med att migranterna blir tvungna att lämna landet och att fartyget skulle ut på internationellt vatten igen. Det italienska agerandet har kritiserats men får nu stöd av katolikernas överhuvud, påve Franciskus, som ställer sig bakom den hjälp den italienska regeringen erbjudit migranterna.
Flera fartyg med migranter från Nordafrika ligger placerade längs den italienska kusten. Fartygen, där två är tyskflaggade och ytterligare två norskflaggade, har inte tillåtits lägga till i hamnen, med hänvisning till italiensk lagstiftning.
Efter påtryckningar från både Frankrike och Tyskland fick cirka 149 migranter från ett av fartygen gå i land, med hänvisning till att de skulle få tillgång till läkarvård. Resterande 35 migranter fick stanna kvar på fartyget. Den italienska regeringen var dock fortsatt tydlig med att efter läkarundersökning och vård givits skulle samtliga migranter som stigit iland återvända till fartyget och ta sig ut på internationellt vatten igen.
Det italienska agerandet har förargat många. Tilltaget anses vara inhumant, och landets oppositionsledamot, Aboubakar Soumahoro, från partiet Europa Verde, har beskrivit agerandet som ”omänskligt” och något som man inte ställer sig bakom.
Påven efterlyser europeiskt ansvar
Premiärminister Giorgia Melonis regering har motiverat beslutet med att Italien har lagar som samtliga, oavsett status i landet, måste respektera. Vice justitieminister Francesco Paolo Sisto, Forza Italia, anser att agerandet är en ”ståndpunkt som regeringen tar i landets intresse” och att Italien ”måste upprätta landets värdighet och respekt för reglerna”.
Påven Franciskus har även han valt att uttala sig om migrantsituationen längs den italienska kusten.
”Migranter måste räddas till sjöss, Europa kan inte lämna Italien ensamt att välkomna dem. Vi behöver ett europeiskt ansvar”, uttalade sig påven, och ställde sig bakom regeringen Melonis åtaganden för migranterna, enligt La Stampa.
Påven hänvisade dessutom till fyra länder som han anser har bidragit till flyktingmottagande i Europa, däribland Cypern, Grekland, Italien och Spanien. Han hyllar även Belarus och Polen för ländernas ”gästfrihet”.
Premiärminister Meloni hyllade påvens uttalande och menade att hans ord var ämnade att motbevisa och reflektera över viss ”anti-italiensk retorik”. Meloni uttrycker även att ansvaret gällande migranterna inte endast kan falla på vissa länders, däribland Italiens, axlar.
Migranti, Papa Bergoglio sulla linea del governo Meloni: “La Ue non può lasciare sola l’Italia” https://t.co/WTcYMUhmcL pic.twitter.com/BoRHAPhob3
— Secolo d’Italia (@SecolodItalia1) November 6, 2022
Läs även: Nödställda migranter erbjuds vård – avvisas sedan från Italien