Facebook noscript imagePehrson om Socialdemokraterna: ”Deras läxa ligger ogjord”
Politik
Pehrson om Socialdemokraterna: ”Deras läxa ligger ogjord”
Johan Pehrson med kritik mot Socialdemokraternas arbete med skolan. (Johan Pehrson, t.v., skolminister Lina Axelsson t.h.). Foto: Henrik Montgomery/Jonas Ekströmer/TT
Johan Pehrson med kritik mot Socialdemokraternas arbete med skolan. (Johan Pehrson, t.v., skolminister Lina Axelsson t.h.). Foto: Henrik Montgomery/Jonas Ekströmer/TT

Under kvällen höll Liberalernas partiledare Johan Pehrson sitt tal inför publiken i Almedalen. Fokuset hamnade på Liberalernas väg framåt, kriminalitet, abort samt arbetet i och kring skolorna.

Under tisdagskvällen höll Liberalernas partiledare Johan Pehrson sitt tal i Almedalen på Gotland. I talet försökte Pehrson locka liberalt sinnade väljare från olika läger.
– Jag gillar inte det extrema, varken åt höger eller åt vänster, sade han.

Presenterade sig

För första gången som partiledare klev Johan Pehrson upp på scenen i Almedalen. Pehrson blev L-ledare så sent som i april och valde därför att presentera sig inför åhörarna i Almedalsparken.

Jag är socialliberal, örebroare, jurist, företagare, pappa och bonuspappa, sade Pehrson.

Under Pehrsons knappt tre månader på partiledarposten har Liberalerna i opinionsmätningar lyft från bottensiffror på cirka 2,5 procent till en bit över riksdagsspärren på fyra procent.

Lockar liberalt sinnade

I talet vände sig Pehrson till liberalt sinnade väljare som lutar åt röda, blå och gröna partier.

Luta er mot oss. Sverige behöver er.

Pehrson gav även löftet att ta tag i utanförskapet, bland annat genom satsningar på skolor, ett bidragstak, jobbstimulanser och ett reformerat flerbarnstillägg.

Det är aldrig invandrarskapet som är problemet, det är utanförskapet, sade Pehrson.

Kriminaliteten ska bekämpas med både ”stålhandske och lovikavante”, förklarade Pehrson. Bland annat anser han att straffrabbatten ska avskaffas för mängdbrott.

Pehrson slog även ett slag för feminismen och aborträtten i Sverige.

Låt Sverige förbli en röst för det moderna. Frihet. Feminism. Liberal demokrati. Och mänskliga rättigheter, sa Pehrson och fortsatte:

Och låt oss här hemma grundlagsskydda rätten till abort.

”Läxan ligger ogjord”

Liberalernas fokus ligger fortsatt på skolan. Förutom att påpeka att Sverige behöver en liberal utrikesminister anser Pehrson att Socialdemokraterna fortsätter att lova skollöften de inte kan hålla.

Liberalerna pekar på att andelen elever i grundskolan, årskurs 8 och 9 exkluderat, som får särskilt stöd har fallit sedan Alliansen förlorade valet 2014.

Enligt L ska fyra av fem lärare uppge att de har elever som har behov av särskilt stöd, men inte fått det. I talet angrep Pehrson Socialdemokraterna i vad han anser vara ett misslyckande med skolan.

Socialdemokraterna har lovat och lovat. Men deras läxa ligger ogjord. Därför är skolorna i dag alldeles för otrygga och alldeles för dåligt rustade. Och resultatet brister.

Begränsa vinsten

Johan Pehrson och Liberalerna vill se en friskolereform med nytt regelverk för hur vinstuttaget ska begränsas för skolföretag. Man vill att friskolor ska kunna existera i olika driftsformer, men kontrolleras hårdare. Hur systemet ska utformas har partiet dock inte presenterat än.

Under sina tal i Almedalsveckan har partiledarna för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet uttryckt att de vill se ett stopp för vinstuttaget i skolan. Pehrson anser dock att Liberalernas syn skiljer sig från S och V:s.

Det är partier som inte vill se någon mångfald på skolområdet, de tycker att företag inte ska få driva den här verksamheten. De är till och med emot att man får göra en enda krona i överskott, säger Pehrson om S och V:s åsikter.

Vi ser en poäng i att det både finns stiftelser, ekonomiska föreningar och att det kan finnas företag som gör detta på ett bra och långsiktigt sätt. Men det krävs en ny friskolelag.

Liberalerna är tydliga med att de vill förbjuda etablering av religiösa friskolor samt avskaffa de som redan finns. Man föreslår även att kösystemet till friskolorna görs om och att köer istället byts ut till ett centralt antagningssystem där man ska kunna söka skola tidigast ett år i förväg.

Läs även: Lamottes rättegång inställd – ”gärningsmännen på semester

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu