I tisdags påbörjades vad som kallas för den största rättegången i Vatikanstatens moderna historia. Tio personer, däribland en kardinal, är åtalade för bland annat förskingring, korruption och penningtvätt.
Bland de åtalade sticker framför allt 73-årige kardinalen Angelo Becciu ut, som enligt The Guardian fram till nyligen stod väldigt nära påve Franciskus.
Fram till i början av det här året var det inte möjligt för kardinaler och biskopar att åtalas i Vatikanstatens straffrättsliga domstolar – en lag som påve Franciskus valde att ändra på efter att problemen med ekonomisk brottslighet uppdagades.
I september avskedades Angelo Becciu från posten som chef för Vatikanstatens helgonkontor och han förlorade även sina rättigheter som kardinal, vilket han nu bara är symboliskt.
Köpt designerkläder
Av alla de tio åtalade var det bara två – en av dem Angelo Becciu – som dök upp på rättegången i tisdags. En av anklagelserna mot Becciu är att han har använt kyrkans pengar till sina bröders företag på Sardinien, skriver The Guardian.
En annan av de åtalade, Cecilia Marogna, som anställdes av Becciu som en extern säkerhetskonsult, anklagas för att köpt väskor, lyxvaror och designerkläder för 575 000 euro – pengar som kommer från en fond vars ändamål är att hjälpa att befria katolska gisslan utomlands.
Sammanlagt har de tio anklagade kostat Vatikanstaten tiotals miljoner dollar i dåliga investeringar och korruption. I dessa investeringar ingår även ett köp av en lyxfastighet i Chelsea, London.
Alla åtalade nekar till anklagelserna. Rättegången har skjutits upp och kommer att fortsätta i oktober.