– USA har redan förlorat AI-kriget mot Kina, säger Pentagons tidigare dataexpert Nicolas Chaillan i Financial Times i den första intervjun han ger sedan han sagt upp sig i början av september. Han säger vidare att USA:s bristande reaktion på Kinas cyberhot är en fara för hans barns framtid. Kina är på väg att kontrollera allt från mediarapportering till geopolitik.
I den exklusiva intervjun i Financial Times förklarar det amerikanska Försvarsdepartementets chefsdataexpert Nicolas Chaillan att han avgått på grund av att han inte längre mäktar med att se hur Kina kör om USA. Den amerikanska militären är för långsam och hänger inte med i utvecklingen av Artificiell Intelligens (AI).
– Om 15–20 år har vi inte en chans att tävla mot Kina, säger han i Financial Times.
– Det är redan avgjort nu, för min del är det redan över för USA, det är min åsikt, säger fransmannen som blev amerikansk medborgare innan han började på Försvarsdepartementet. Chaillan menar att det finns goda skäl att vara arg på USA när Beijing går mot en global dominans.
Satsa på AI viktigare än F-35
Chaillan, som bara är 37 år, har varit ett underbarn på AI. Han kallas för serieentreprenör. Han startade sitt första företag vid 15 års ålder. 2016 blev han naturaliserad amerikan. Han har arbetat tre år på Pentagon med att stärka cybersäkerheten. Han formella anställning har varit vid det amerikanska militärflyget US Air Force.
Han säger att Beijing är på väg mot en dominerande position därför att kineserna gör de största framstegen inom artificiell intelligens, maskininlärning och cybersäkerhet. Chaillan menar att det är mycket viktigare för Amerikas framtid att satsa på AI-teknologier än att satsa på femte generationens militärflygplan som F-35.
– Oavsett om det kräver ett krig eller inte är Kina på gång att dominera jordens framtid, genom att kontrollera allt från mediarapportering till geopolitiken, uttalar han i tidningen. Försvaret mot cyberattacker är på ”dagis-nivå” i vissa regeringsdepartement.
Chaillan ska vittna i den amerikanska kongressen om det kinesiska cyberhotet mot USA under de kommande veckorna.
Sputnik moments
Chaillan kritiserar också Google som inte velat samarbeta med det amerikanska Försvarsdepartementet. Han bekräftar att USA betalar mer än tre gånger så mycket för sitt försvar än vad Kina gör, men att detta knappast har någon effekt eftersom anskaffningskostnaderna generellt sett är för höga samt att pengarna spenderas på fel saker, dessutom utgör byråkratin och otaliga regler ett hinder för de åtgärder Pentagon måste vidta. Han klagar också på att de personer, ofta högt uppsatta militärer, som tillsätts på olika AI-tjänster inte har den kunskap eller utbildning som krävs för att klara jobbet.
Professor Sylvia Schwaag Serger, professor forskningspolitik vid Lunds universitet och Kina-expert, säger i en kommentar till Bulletin:
– Det finns all anledning att vara vaksam och bekymrad när det gäller utveckling och användning av AI i Kina och av kinesiska regeringen. Därför är det viktigt att Europa investerar i sin egen teknologiska styrka och stärker sin strategiska handlingsförmåga. Samtidigt har USA en benägenhet att beskriva global teknologisk konkurrens som ett nollsummespel, ”det goda mot det onda och i termer av att bara en kan vinna”.
Den fristående Kina-analytikern Frédéric Cho kommenterar Nicolas Chaillans reaktion på Kinas dominans inom AI med ”Sputnik Moments”.
– “Sputnik Moments” dyker upp allt oftare när amerikaner ser på Kina. Med det menas att amerikanerna blir tagna på sängen varje gång de upptäcker att Kina kommit ikapp eller gått förbi USA. Det är på samma sätt som när Sovjetunionen den 4 oktober 1957 överraskade USA genom att skicka upp rymdfarkosten Sputnik i rymden, innan USA hade skickat upp någon rymdfarkost.