De cirka 340 utlänningar som utgör ett säkerhetshot eller som har begått grova brott får lika mycket välfärdsförmåner som skyddsbehövande. Det vill Migrationsverkets avgående generaldirektör Mikael Ribbenvik ändra på. En begäran om lagändring skickades in till regeringen under onsdagen.
Personer som utgör ett säkerhetshot eller har begått grova brott i Sverige kan komma att få sina välfärdsförmåner begränsade. Det rör sig om sammanlagt cirka 340 personer som begått krigsbrott utomlands, grova våldsbrott eller har kopplingar till terrorism – som inte kan utvisas på grund av att det föreligger verkställighetshinder.
Migrationsverkets avgående generaldirektör anser att det är orimligt att personer som kan utgöra ett säkerhetshot försörjs av svenska skattebetalare.
– Det är stötande att detta pågår, år efter år, att vi tvingas ge dem uppehållstillstånd och därmed de förmåner som är förknippat med det, säger Mikael Ribbenvik.
En begäran om lagändring skickades in till regeringen under onsdagen.
Det är Migrationsverket som ytterst beslutar om en person ska utvisas. En person kan ha dömts till utvisning för ett grovt brott, men utvisning får enbart ske under vissa omständigheter.
En person får till exempel inte utvisas om den riskerar dödsstraff i hemlandet, riskerar tortyr eller annan förnedrande behandling i hemlandet.
Får bättre förmåner än ukrainare
Med ett svenskt uppehållstillstånd följer en rad förmåner såsom barnbidrag, bostadsbidrag, arbetstillstånd och så vidare.
– De får samma som alla andra vi ger skydd åt. Det är inte alls rimligt, säger Ribbenvik.
– Och de får bättre förmåner än ukrainarna.
Ribbenvik anser också att det är problematiskt att personer som utgör ett säkerhetshot kan resa utomlands med svenska pass. Enligt Ribbenvik kostar de här personerna mycket pengar då de behöver övervakas av Säpo.
Migrationsverket vill att lagen ändras så att man i stället för att bevilja tillfälliga uppehållstillstånd kan inhibera, det vill säga tillfälligt stoppa, utvisningarna.
Då får de visserligen stanna i Sverige, men konsekvensen blir att de inte får tillgång till välfärdsförmåner.
Ribbenvik har redan provat att inhibera en person som skulle utvisas, men misslyckades på grund av rådande lagstiftning. Redan 2020 efterfrågade han en lagförändring men ingenting hände. Nu gör han ett nytt försök.
– Det var en sak jag började med och nu blir det detta jag slutar med. För jag tycker detta är stötande, säger Ribbenvik, som slutar om en månad.
Läs även: Kriminella blir turkar och undgår straff – polisen står handfallen