Det kritiserade beslutet att flytta över flyktingar som tagit sig till Storbritannien till Rwanda stötte på patrull under gårdagen. Efter beslut från Europadomstolen för mänskliga rättigheter ställdes överföringen till slut in. Storbritanniens inrikesminister hävdar att detta dock inte sätter stopp för framtida avgångar.
Under tisdagskvällen skulle ett plan med flyktingar som tagit sig till Storbritannien flygas till Rwanda. Det kritiserade upplägget att flyktingar som kommit till Storbritannien ska flyttas till ett annat land sägs vara en lösning på den mängd människor som försöker ta sig över den engelska kanalen med hjälp av människosmugglare och läckande plastbåtar.
Men det blev inte som det var tänkt. Efter beslut från Europadomstolen för mänskliga rättigheter, EKMR, hindrades planet från att lyfta. Detta ska dock inte hindra framtida planer att flytta över asylsökande till Rwanda.
Brittiska inrikesministern: ”Göra det rätta”
Trots att brittisk domstol avslog en rad överklaganden och gav flyget grönt ljus att lyfta blev planet kvar på marken. Orsaken var att EKMR satte ner foten i ett fall där en man från Irak uppgavs vara i riskzonen för ”oåterkallelig skada” om han satt kvar på planet, vilket i sin tur triggade igång en kedjeeffekt som till slut stannade vid att ingen av personerna på planet skickades till Rwanda, rapporterar BBC.
Brittiska inrikesministern Priti Patel uttrycker besvikelse över att planet aldrig kom i väg. Hon säger även att hon är överraskad över beslutet men menar att detta inte kommer att stoppa Storbritannien från att ”göra det rätta”.
Inrikesministern hävdar att planering inför en ny avgång mot Rwanda pågår.
Rwanda ”avskräcks inte”
På onsdagsmorgonen meddelade Rwandas regering att man inte avskräcks trots utvecklingen i Storbritannien. I kritiken mot beslutet att skicka asylsökande som tagit sig till Storbritannien till Rwanda har man bland annat understrukit att Rwanda är ett av de mest tätbefolkade länderna i Afrika och därmed ifrågasatt om landet klarar av att ta emot fler flyktingar än vad man redan gjort.
Både Storbritannien och Rwandas regering har dock försvarat upplägget där Rwandas talesperson Yolande Makolo ser det som en lösning på ett ”havererat globalt flyktingsystem”.