Facebook noscript imagePODD: Sju år sedan terrorattacken på Drottninggatan
TV & Pod
PODD: Sju år sedan terrorattacken på Drottninggatan
Poliser på språng kort efter terrorattacken på Drottninggatan 2017. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Poliser på språng kort efter terrorattacken på Drottninggatan 2017. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

7 april kommer för alltid att vara ett svart datum i svensk historia efter terrordådet på Drottninggatan 2017, genomfört av den illegale invandraren Rakhat Akilov. Men vilka slutsatser och konsekvenser har svenska politiker och media dragit efteråt? 7 april är det också exakt 6 månader sedan palestinska terrorister tog sig in i Israel och mördade över 1 200 människor och tog över 200 som gisslan. Ronie Berggren samtalar med Bulletins nyhetschef Pelle Zackrisson i Studio Bulletin.

I Studio Bulletins podd:

Efter terrordådet 2017 handlade snabbt mycket av retoriken i det offentliga samtalet att ”gå vidare” – Sarah Dawn Finer sjöng ”Movin on” på ett fullt Sergels torg – och att ”kärleken besegrar hatet”.

Men har svenska politiker och svensk media lärt sig något och dragit några slutsatser efter terrorattacken som illegale invandraren Rakhmat Akilov genomförde?

Migrationsverkets generaldirektörer Anders Danielsson och Mikael Ribbenvik fick prestigefyllda tjänster och uppdrag – trots att de som generaldirektörer hade det högsta tjänstemannaansvaret för att Akilov befann sig i Sverige.

I sex månader har cirka 130 judar och gästarbetare hållits gisslan av terrororganisationen Hamas. Hur diskuteras konflikten mellan Israel och Hamas och ger svensk media en korrekt bild av händelseförloppet?

Bulletinredaktionen