Facebook noscript imagePolis bytte ut vapen mot replika – gängkriminell frias
Nyheter
Polis bytte ut vapen mot replika – gängkriminell frias
Vapnet byttes mot en replika så att det riktiga vapnet inte skulle kunna hamna i fel händer. Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Vapnet byttes mot en replika så att det riktiga vapnet inte skulle kunna hamna i fel händer. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Polisen och Tullverket riskerar efter en dom i Högsta domstolen att få problem. HD friade en man efter att polisen bytt ut ett vapen mot en replika. Mannen ansågs därför inte ha kunnat begå ett vapenbrott, eftersom det inte fanns ett vapen att begå brottet med.

En dom i HD skapar problem för bekämpande av vapen- och narkotikabrott. Framförallt skapas problem med att komma åt ligornas toppar, rapporterar TT.

Polisen hittar i mars 2021 två automatkarbiner och en pistol vid en husrannsakan i en källare i Södertälje. Vem som lagt vapnen där är okänt så polisen gillrar en fälla.

De beslagtar vapnen och ersätter dem med en replika. Samtidigt sätts hemliga kameror upp för att filma och avlyssna rummet.

Fyra månader går, sedan kommer en man in i rummet. Polisen följer via kameror hur mannen tar upp replikan. Han tar upp den, bär ut den i korridoren där han siktar och lägger an.

Mannen lägger tillbaka replikan och återvänder senare under dagen i sällskap med en annan man. De hörs prata om var det andra vapnet kan vara och att det som är kvar är ”helt väck”.

Mannen som är en gängkriminell som kopplats till Södertäljenätverket, grips senare och åtalas för försök till grovt vapenbrott, för sin hantering av replikan.

HD-dom försvårar för polisen

I tingsrätten friades mannen men han dömdes i hovrätten. Fallet togs upp av Högsta domstolen som i en dom i april i år friade honom.

Åklagarn anses inte kunna bevisa att mannen planerade att hämta ut vapnen innan de byttes ut. Det innebär att det inte var ”tillfälliga omständigheter” som gjorde att brottet inte fullbordades, vilket gjorde att HD valde att fria.

Metoden, att beslagta och ersätta med något annat, användes ofta av både Tullverket och polisen, inte minst vid narkotikafynd. Hittas narkotika ersätts det med något annat, tills en ägare kan identifieras.

– Det är ett arbetssätt som används av tullen men också av polisen relativt ofta. Den här domen gör det ju inte omöjligt att använda det här arbetssättet, men det försvårar det, säger Anders Svensson på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum, som bland annat analyserar effekter av utslag i HD, till nyhetsbyrån.

Per Westberg, chef för tullkriminalavdelningen på Tullverket, berättar att tullen alltid eftersträvar att byta ut narkotika eller vapen i de fall det inte sker beslag utan det finns hopp om att gripa en person.

– Då riskerar vi inte att tappa det som är skarpt, säger Westberg.

Försvåras detta är alternativet att bara beslagta.

– Och då når vi aldrig, skulle jag säga, dem som är organisatörer och egentliga mottagare, utan i bästa fall kanske vi kan få en kurir lagförd.

Justitieministern har sagt att lagen ska ses över och ändras.

Nyhetsredaktionen