Facebook noscript imagePolis om Lamotte: ”Som att gå in i AIK-klacken när man är djurgårdare”
Nyheter
Polis om Lamotte: ”Som att gå in i AIK-klacken när man är djurgårdare”
Erik Nord, polischef i Storgöteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Erik Nord, polischef i Storgöteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Polischefen i Storgöteborg Erik Nord skapade en Twitterstorm med sitt uttalande om att Joakim Lamotte får räkna med hot. ”Om man självvalt lever i en situation som genererar hundratals anmälningar är det nog ofrånkomligt att det kan infinna sig en form av utmattning och fartblindhet i rättsväsendet”, skrev han på Twitter.
– Jag lägger ingen värdering i det. Det spelar ingen roll vilken myndighet det gäller, säger Erik Nord till Bulletin.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, fick stark kritik efter ovanstående inlägg på det sociala mediet Twitter samt ett uttalande i tidningen Expressen i samband med att journalisten Joakim Lamotte aviserat att han slutar som journalist.

– Rättssystemet är inte byggt för den här formen av provokativ journalistisk som i flera fall leder till hot, sa han till Expressen.

Lamotte slutar som journalist då han och hans familj fått utstå mängder av olaga hot som polisanmälts, utan att något fall lett till åtal.

– Jag kan inte bekräfta hur många anmälningar han har gjort, jag förutsätter att de är bedömda som de ska vara. Jag tror att vi räknade på det vid tillfälle och att det var cirka två anmälningar i månaden. Antingen brister vi i förutsättningarna att bedriva utredning eller så brister vi i brottsrekvisiten. Det tredje alternativet är att vi brister i polisens vilja och förmåga, säger Erik Nord till Bulletin.

Erik Nord, känd för att vara en frispråkig polischef som inte räds att säga vad han tycker, har följt Joakim Lamotte till viss del. Han menar att Joakim Lamotte gärna söker upp tillfällen för att bedriva en form av konfrontativ journalistik.

– Det är lite som att man skulle gå in i AIK-klacken när man är djurgårdare, säger Nord.

För stora volymer

Erik Nord förklarar att det är svårt att avgöra exakt var det är som brister. Han kan inte närmare kommentera de anmälningar som gjorts. Han säger att systemet blir utmattat och fartblint när mängderna av polisanmälningar kommer upp i de här volymerna. Han har sett likande effekt tidigare vid upprepande fall av kvinnomisshandel, där kvinnan drar tillbaka anmälningarna upprepade gånger och sedan anmäler igen.

Erik Nord förklarar för Bulletin att hans resonemang på Twitter ska ses i ljuset av att forumet inte är det bästa för längre resonemang.

– Det är svårt att förklara hur det funkar. De här omständigheterna att man upprepade gånger blir utsatt för olaga hot kan tyvärr leda till att varje ärende inte tas på samma allvar.

Är polisen underdimensionerad?
Jag har länge hävdat att vi bör bli fler poliser. Vi skulle behöva bli fler poliser per tusen invånare. Men även om vi hade utökat bemanningen, innebär det inte att vi kommer att kunna utreda allt ändå.

Samtidigt belyser Erik Nord att det är viktigt att varje ärende utreds. Däremot finns alltid en prioriteringsordning inom polisen. Mord går alltid före snatteri och så vidare. Sedan konstaterar han att straffsatserna upphör efter sju brott av samma slag.

– Jag upplever att Joakim väljer att kliva in i det här självmant, trots de risker som finns förknippade med det. Jag kan konstatera att det är hans fria val men att det inte är nödvändigt att göra det. Han ger uttryck för en väldigt stor besvikelse att vi inte hinner utreda allt och det kan jag förstå, utifrån hans synpunkt. Men han är medveten om vilka situationer han sätter sig i.

Läs även: Erik Nord: Ingen hemlighet att gängkriminalitet är kopplad till migration

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu