Facebook noscript imagePolisen förnekar DN:s uppgifter om förbud mot koranbränning
Nyheter
Polisen förnekar DN:s uppgifter om förbud mot koranbränning
Polisen förnekar DN:s uppgifter om att koranen ska skyddas från att brännas. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Faksimil DN.se
Polisen förnekar DN:s uppgifter om att koranen ska skyddas från att brännas. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Faksimil DN.se

Under måndagskvällen publicerades en artikel i Dagens Nyheter om att koranen skyddas från nya bränningar. Bulletin kan visa att DN endast går på ett enskilt avslagsbeslut, som nu är överklagat till förvaltningsrätten.
”Beslutet avser den aktuella ansökan och inte generellt”, skriver polisens pressenhet till Bulletin.

Under måndagskvällen publicerade Dagens Nyheter, DN, artikeln ”Polisens beslut: Bara Koranen ska skyddas från att brännas” på sin sajt. Där hänvisar DN till handlingar från polisen som de tagit del av.

”Polisen har börjat förbjuda koranbränningar av säkerhetsskäl. Andra religiösa böcker än koranen omfattas inte av förbudet, framgår av ett internt dokument som DN tagit del av”, står det i artikeln.

Avslagsbeslutet

Bulletin har tagit del av samma handlingar som DN, ett avslagsbeslut på ansökan från Kulturföreningen Apallarkerna om att bränna en koran på en grill i nära anslutning till Turkiets ambassad. Polisen avslår ansökan där de bland annat skriver:

Polismyndigheten har tagit del av information från Säkerhetspolisen som konstaterar att upplevda kränkningar mot muslimer och islam, under de senaste dryga tio åren, genererat hot mot såväl tänkta mål i Sverige som svenska intressen utomlands. Upplevda kränkningar har varit gärningsmäns motiv vid utförda attentat och i attentatsplaneringar. Koranbränningen utanför Turkiets ambassad i januari 2023 kan konstateras ha verkat hotdrivande mot både det svenska samhället i stort, men även mot Sverige, svenska intressen utomlands och svenskar i utlandet. Hotet utgår inte enbart från enstaka händelser och individer utan även från en aggregerad bild av Sverige som nation. Därtill hanterar Säkerhetspolisen hot från internationella terroraktörer mot Sverige och svenska intressen. Sverige har blivit ett mer prioriterat mål för attentat. Sammantaget bedömer Säkerhetspolisen att koranbränningar i sig ökat och framöver kan komma att öka, attentatshotet mot Sverige och svenska intressen på kort sikt.

Vidare skriver polisen i sitt avslag till Kulturföreningen Apallarkerna:

Mot bakgrund av den bedömning som Säkerhetspolisen har gjort av den påverkan på attentatshotet mot Sverige och svenska intressen som en koranbränning innebär, anser Polismyndigheten att den allmänna ordningen och säkerheten till följd av den planerade sammankomsten inte kommer kunna garanteras.

Den aktuella ansökan

I ett mejl till Bulletin förtydligar Irene Sokolow, på polisens nationella mediecenter, att avslaget enbart handlar sig om den aktuella sammankomsten med koranbränning som aktivitet.

Hej, beslutet avser den aktuella ansökan och inte generellt. Beslutet är överklagat till förvaltningsrätten i Stockholm”, skriver hon.

Säkerhetspolisen hänvisar beslutet helt och hållet till Stockholmspolisen.

– Vi går inte in på våra bedömningar. När det gäller allmänna sammankomster är polismyndigheten som gör bedömningar och tar beslut, säger Gabriel Wernstedt vid pressenheten på Säkerhetspolisen.

Läs även: Efter koranbränningarna – politiker hotar Sverige med atombomb

Tomas Hedlund