Facebook noscript imagePolisen om Palestinatältarna: ”Stör inte den allmänna ordningen”
Nyheter
Polisen om Palestinatältarna: ”Stör inte den allmänna ordningen”
Ett tältläger har satts upp framför Linnéuniversitetets bibliotek i Växjö. Foto: SVT/Fredrik Sanberg/TT
Ett tältläger har satts upp framför Linnéuniversitetets bibliotek i Växjö. Foto: SVT/Fredrik Sanberg/TT

Vid Linnéuniversitetet i Växjö, där en forskares kontor vandaliserades i helgen, har ett propalestinskt/antiisraeliskt tältläger satts upp framför biblioteket. Trots att de inte har något tillstånd har polisen inte flyttat på tältarna. – De stör inte den allmänna ordningen, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel till Bulletin.

På måndagen meddelade Israel-Palestina-forskaren Anders Persson att hans kontor vid Linnéuniversitetet i Växjö hade vandaliserats över helgen. ”Blod på dina händer”, hade någon klottrat på dörren till arbetsrummet och därutöver anklagades han för att sprida israelisk propaganda.

I bilden som Persson publicerade på X syns dessutom blodbesudlade barnkläder som tejpats fast samt klotter som föreställer bloddroppar. Vidare hade någon ritat dit en Hitlermustasch och djävulshorn på en bild föreställande honom.

Läs även: Mellanösternexpert fick kontor vandaliserat: ”Chockad”

Händelsen har polisanmälts och Robert Loeffel, presstalesperson för polisen i polisområde Kalmar Kronoberg, säger att det än så länge inte finns några misstänkta i utredningen.

– Den bedöms som ofredande och olaga intrång, säger han.

Tältläger utanför universitetet

Precis som vid bland annat KTH och i Lundagård har ett propalestinskt tältläger satts upp framför Linnéuniversitets bibliotek i Växjö. Enligt SVT slog tältarna läger måndagsförmiddagen den 20 maj och än så länge är det fortfarande kvar.

Robert Loeffel säger att han inte vet om det är några från tältlägret som har vandaliserat Anders Perssons kontor. På frågan om tältarna har något tillstånd att vara där svarar han:

– Nej, det har de inte.

Hur kommer det sig att ni inte flyttar på dem?

– De stör inte den allmänna ordningen, och då följer man regelverket vid en icke-tillståndsgiven allmän sammankomst. Att man har en dialog med dem.

Robert Loeffel. Foto: Pressbild Polisen

Initial dialog

Loeffel säger att man åtminstone initialit hade en dialog med tältarna.

– Vi har inte fått några rapporter från universitetet att det är några problem, säger han.

Men ingår det i en allmän sammankomst att sätta upp tält?

– Det bedöms som en allmän sammankomst som man ska ha tillstånd för. I och med att det är ett tältläger, det är flera tält. Och man framför väl någon slags manifestation också i samband med det.

Finns det några planer från er sida att bryta upp det här lägret eller flytta på tältarna i framtiden?

– [Det] har jag ingen kunskap om.

Finns det några politiska skäl till varför ni flyttar på de här personerna?

– Nej, inte ett dugg. Vi följer gällande lagstiftning.

Så om man skulle säga att det till exempel var NMR som satte upp tält där, hade ni agerat likadant då?

– Hypotetisk fråga. Man måste bedöma varje situation för sig själv.

Rektorn: ”Inte bara upp till mig”

Förra veckan uttalade sig rektorn Peter Aronsson om tältlägret till SVT. Tillfrågad om hur länge han tänkte tillåta tältarna att vara kvar där svarade han:

– Det är nog inte bara upp till mig. Utan polisen ser det här som en allmän ordningsstörning, de bevakar så att inte det urartar.

– Sedan är inte vi fastighetsägare. Vi äger varken mark eller lokalerna själva, utan det är fastighetsägaren som då har att ta ställning till hur länge man tycker att det är okej att tälta på grönytorna som finns här.

Peter Aronsson. Foto: Pressbild Linnéuniversitetet

Ett av tältarnas krav är att Linnéuniversitet sätter stopp för alla samarbeten med israeliska lärosäten. Peter Aronsson uppger emellertid att det – till hans kännedom – inte finns några aktiva avtal med israeliska institutioner.

”Bejakar en fri opinionsbildning”

När Bulletin söker Peter Aronsson för en kommentar låter universitetet meddela att han just nu befinner sig på resande fot. Istället är det prorektorn (rektors ställföreträdare) Niklas Ammert som svarar på frågor om tältlägret.

– Vi står ju för och bejakar en fri opinionsbildning och yttrandefrihet och fri kunskapsbildning naturligtvis, så man får uttrycka sina åsikter, säger han och fortsätter:

– Själva tältaktiviteten är ju på mark som ägs av kommunen, vi har egentligen ingen synpunkt just på det. Vi kan varken ge dem tillstånd eller förbjuda dem.

Ammert menar att det inte har varit några oroligheter i samband med tältarnas aktiviteter.

– Sedan finns det säkert de som tycker att detta är en vällovlig aktivitet och det finns säkert de som är av en annan uppfattning. Så är det alltid. Men vi har inte identifierat någon typ av antisemitiska slagord eller någonting sådant.

”From the river to the sea”

”From the river to the sea, Palestine will be free”, är en ramsa som ofta skanderas vid propalestinska/antiisraeliska demonstrationer. Med ”river” åsyftas Jordanfloden och med ”sea” Medelhavet. Däremellan ligger idag staten Israel.

Nyligen röstade underhuset i det nederländska parlamentet igenom en motion om att kriminalisera ramsan. Enligt motionen är ramsan ”direkt sprungen ur Hamas charter och är därför en uppmaning till våld mot judar världen över”, rapporterar Times of Israel.

Niklas Ammert bekräftar att slagorden har skanderats vid tältprotesterna.

– Det har vi hört, ja.

Anser du inte att det är en antisemitisk slogan?

– Enligt forskarna är detta beroende på vilket sammanhang det används. Om man, så att säga, gör det som ett utrop för att man vill ha ett territorium så ska det uppenbarligen inte betraktas som ett hot. Men om man gör det i tydlig polemik mot judisk befolkning eller Israels befolkning, då ska det betraktas som ett antisemitiskt utrop.

Men ni har inte betraktat det som antisemitiskt när de (tältarna) har skanderat det?

– Vi har inte gjort det så mot dem. Vi har mest sett det här som ett stöd för det palestinska folket.

Mellan floden och havet, det är ju Jordanfloden och Medelhavet det syftar på, där är ju Israel...

– Den skillnaden är naturligtvis hårfin, hur den ska tolkas. Men vi har tittat på vår namnkunnige forskare Anders Persson hur han har gjort i sin rapport som han gjorde för Segerstedtinstitutet (vid Göteborgs universitet, reds anm), där han gör just den distinktionen mellan kontexten för [hur] uttalandet används.

Åtgärder efter vandalism

Efter vandalismen av Anders Perssons kontor säger Niklas Ammert att man från universitets håll har agerat.

– Vi har vidtagit en del säkerhetsåtgärder efter detta, låst en del lokaler till exempel, och har en ökad vaksamhet.

Vad säger ni till studenter eller anställda som känner ett obehag av de här tältarnas närvaro?

– Vi har inte fått de signalerna. Jag förmodar att de finns, men vi har inte fått de signalerna.

Ammert menar att det inte finns några politiska skäl till varför man inte agerar annorlunda mot tältarna eller en rädsla för att gå i klinch med dem.

– Jag tycker att vår linje är väldigt tydlig. Rektorn har deklarerat att vi för ingen utrikespolitik som universitet utan det gör Utrikesdepartementet och Sveriges regering. Vi är naturligtvis öppna för fri åsiktsbildning och opinionsbildning, men om det här skulle leda till någon form utav hot eller antisemitiska yttringar – det kommer vi att polisanmäla.

Bulletin har sökt markägaren Växjö kommun för en kommentar.

Läs även: Därför rivs inte tältlägret inne på KTH:s campus: ”Grundlagsskydd”

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu