Facebook noscript imagePolisen varnar för snåriga virusregler
Nyheter
Polisen varnar för snåriga virusregler
Skylt med virusregler utanför ett sjukhus.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skylt med virusregler utanför ett sjukhus. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I ett yttrande påpekar polisen att det i nuläget finns dels tvingande bestämmelser i lag, förordning och föreskrifter, dels olika rekommendationer och allmänna råd.

”Det rör sig om ett relativt snårigt regelverk som därtill ofta ändras eller utvidgas. Det torde för allmänheten ibland vara svårt att hålla reda på vilka regler som är tvingande och vilka som är rekommendationer”, skriver polisen.

Yttrandet görs över regeringens ändringar i den så kallade begränsningsförordningen som reglerar antalet deltagare i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Tanken är att regelverket ska bli mer flexibelt och anpassas till olika verksamheter, samt att lättnader ska kunna införas om smittläget förbättras i april.

Förordningen ger också kommuner möjlighet att förbjuda tillträde till allmänna platser, som parker och badstränder. Den som bryter mot ett sådant förbud kan drabbas av 2 000 kronor i böter.

Måste vara tydligt

Polismyndigheten poängterar att det av rättssäkerhetsskäl är ”av största vikt” att sådana föreskrifter kommuniceras på ett ”mycket tydligt sätt” med kommuninvånarna, så att det klart och tydligt framgår vilka platser och områden som omfattas och att överträdelser av sådana förbud kan leda till straffansvar.

Detta behöver även framgå tydligt på platsen för förbudet, understryker polisen, som också vill rådfrågas innan ett sådant tillträdesförbud utfärdas av kommunen.

Polisen skriver att även om man har till uppgift att försöka stoppa överträdelser av sådana förbud, så kommer man inte att ha möjlighet att upprätthålla förbuden genom till exempel bevakning eller avspärrning.

Kräver resurser

Yttrandet pekar också på andra regler som är svårförståeliga. Som att en religiös begravning regleras hårdare än en motsvarande borgerlig ceremoni. Eller att publiken på Stockholms stadion kan komma att räknas in i antalet deltagare om de tittar på DN-galan, men inte om de tittar på Stockholm Maraton.

”Sådana bedömningar av Polismyndigheten kan förväntas leda till reaktioner och ifrågasättanden hos allmänheten”, står det i yttrandet.

Polisen är också bekymrad över otydligheter när det gäller nöjesparker.

I yttrandet nämns att coronapandemin tar stora stora resurser i anspråk. Bara kontroller av inreseförbud och testintyg kräver 1 500 poliser i veckan.

Möjligheten att utöva tillsyn över det nya regelverket kring allmänna sammankomster och offentliga tillställningar får bedömas som mycket liten, skriver polisen.

TEXT: Maria Davidsson och Peter Wallberg/TT

TT Nyheter