Facebook noscript imagePolisens nya ingångslön – 31 000 kronor i månaden
Nyheter
Polisens nya ingångslön – 31 000 kronor i månaden
Ingångslönerna för poliser höjs och ob-tilläggen fördubblas. Foto: Johan Nilsson/TT
Ingångslönerna för poliser höjs och ob-tilläggen fördubblas. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisfacket och polisen har tillsammans slutit en uppgörelse för att uppvärdera polisyrket och göra det mer attraktivt. 400 miljoner per år ska gå till höjda ingångslöner och ob-tillägg för att locka fler till yrket. 2024 ska ingångslönen för en polis inte understiga 31 000 kronor.

Riksdagen har aviserat att polisyrket behöver uppvärderas och har därför skjutit till miljardbelopp för perioden 2022–2024. Det rör sig om 1,2 miljarder kronor som ska gå till höjda ingångslöner och fördubblade ob-tillägg. Det var i torsdags i förra veckan som polisen och fackförbundet Polisförbundet kom överens om hur pengarna ska fördelas, rapporterar Dagens juridik.

– Den här satsningen är avgörande för att vi ska få den kompetens som behövs framåt, och vara en attraktiv arbetsgivare med konkurrenskraftiga löner. Därför är det viktigt att vi tillsammans med Polisförbundet hittar de lösningar som behövs, både nu och framåt. Vi har samma mål och nu har vi enats om hur vi på bästa sätt ska nå de målen, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Polisförbundet är nöjda

Polisförbundets ordförande, Lena Nitz, är nöjd med överenskommelsen.

– Vi är överens om vilka polislönesatsningar som krävs för att kunna rekrytera, motivera, utveckla och behålla den polisiära kompetensen som behövs nu och framöver. Det är för oss ett oerhört viktigt beslut och en fantastisk framgång att vi nu har kunnat enas om vägen framåt.

De höjda anslagen ska även ta hänsyn till skeva löneskillnader mellan könen enligt överenskommelsen.

Kritik från ST

Fackförbundet ST är kritiskt och menar att det nya polisavtalet inte löser polisens problem. Kraven på att bli polis har sänkts, den civila personalen flyr och platserna på polishögskolan står tomma. Det går fortfarande åt fel håll, menar de.

– Alla anställda måste ges bra förutsättningar ifall polisen ska kunna bryta gängvåldsspiralen, råda bot på passkaoset och höja uppklarningsprocenten. Då behövs i stor utsträckning satsningar även på den civila personalen, som i många fall utför samma arbete som utbildade poliser. Men med det nya avtalet mellan arbetsgivaren och facken bäddar myndigheten för att de civilanställda kommer att söka sig nya jobb i ännu större utsträckning än man gör idag, säger Pär Renberg, ordförande för ST inom Polisen i ett pressmeddelande.

– Med en personalpolitik där man enbart fokuserar på den del av personalen som är utbildade poliser skjuter Polismyndighetens ledning bredvid målet att antalet poliser ska öka. Rikspolischef Anders Thornberg måste inse att alla personalkategorier behövs i det här läget, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST i ett pressmeddelande.

Läs även: M: Höjda löner och betald polisutbildning skall locka fler till polisen

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu